Corona: medische risico’s en corona-maatregelen

Medische risico’s

Een dwarslaesie kan leiden tot uitval of verminderde functie van de ademhalingsspieren en minder long- en ophoestcapaciteit. Dan heb je een verhoogd risico op luchtweginfecties, van virale oorsprong (zoals het coronavirus) en daarnaast en daarbij ook op infecties van bacteriële oorsprong.
Dit kan al spelen vanaf niveau Th12 en hoger, maar geldt zeker vanaf niveau Th8 en hoger; de ernst is mede afhankelijk van de mate van (in)compleetheid van de dwarslaesie. Raadpleeg voor meer achtergrondinformatie de Dwarslaesiewiki.

Als je ervaring is dat je bij verkoudheid moeilijker (op)hoest dan voorheen, dan is dat een belangrijk signaal dat je laesie ook je longfunctie nadelig beïnvloedt.
Omdat elke dwarslaesie anders is, kunnen ademhalingsproblemen van geval tot geval verschillen. Raadpleeg bij twijfel altijd je gespecialiseerd dwarslaesierevalidatiearts!

Voorts adviseren we iedereen om de adviezen van het RIVM te volgen en de website(s) te raadplegen van de revalidatiecentra en zorginstellingen waarmee je te maken hebt.

Corona-maatregelen

1.Valysvervoer

Valys is voorlopig gestopt met sociaal- en recreatievervoer. Het WMO- en ziekenvervoer gaat door. Mocht je op dit moment vast zitten door de maatregel neem dan contact op met Valys. Zij zorgen dat je gewoon thuis komt.

2. PGB budgethouders

Het coronavirus kan ertoe leiden dat budgethouders problemen ondervinden bij het regelen van de zorg en dat hun budget tijdelijk niet toereikend is. Per Saldo is intensief bezig met het inventariseren van deze knelpunten en in overleg met VWS over oplossingen. Budgethouders wordt geadviseerd het nieuws hierover te volgen op de website van Per Saldo: www.pgb.nl.

3.Alleen in de taxi bij zittend ziekenvervoer

Zorgverzekeraars Nederland (ZN)  heeft bekend gemaakt dat mensen die gebruik maken van zittend ziekenvervoer (per taxi van en naar het ziekenhuis of andere medische afspraken) momenteel alleen vervoerd worden.  Petra van Holst, algemeen directeur van ZN: “Zorgverzekeraars en vervoerders hebben afgesproken dat vanwege de coronacrisis patiënten altijd alleen vervoerd worden. En vervoer gebeurt bij voorkeur in een bus, zodat de regel voor het houden van anderhalve meter afstand zo veel mogelijk in acht genomen kan worden.”
Zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en vervoerders hebben om het protocol gevraagd zodat duidelijk wordt welke voorzorgsmaatregelen de vervoerders moeten nemen als de anderhalve meter afstand niet gehouden kan worden, bijvoorbeeld bij het vastzetten van een rolstoel. Ook is er behoefte aan duidelijkheid welke voorzorgsmaatregelen er nodig zijn als er sprake is van noodzakelijk vervoer van patiënten met klachten (neusverkoudheid, hoesten, koorts) of voor patiënten die naar het ziekenhuis moeten voor een behandeling.

In de problemen door corona-maatregelen? Geef het door aan Meldpunt van Ieder(in)

Ook tijdens de corona-crisis blijft Ieder(in) zo goed mogelijk aandacht vragen voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Om dat goed te kunnen doen, is het belangrijk dat we zicht krijgen op de gevolgen van de corona-maatregelen. Laat het ons daarom weten als je door de maatregelen in grote problemen komt of als mensen uit jouw achterban in de knel komen.

Ons telefoonnummer is: 085 – 400 70 22. Ons meldpunt is telefonisch bereikbaar op:

  • dinsdag van 9 – 12 uur en 14 – 16 uur
  • donderdag van 9 – 12 en 14 – 16 uur
  • vrijdag van 9 – 12 uur.

Je kunt het meldpunt ook mailen: meldpunt@iederin.nl

Zie ook: https://iederin.nl/stel-je-vraag/

Dit bericht wordt regelmatig geupdated.