Help mee
of word lid

Op gewicht blijven

Op gewicht blijven helpt om fit te blijven en een actief leven te leiden. Het heeft veel gezondheidsvoordelen. Zo wordt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes lager, ontstaan minder snel problemen met de bloedsomloop en huid én ontstaan minder snel overbelastingsklachten.

Maar wat is een gezond gewicht? Over het algemeen wordt hiervoor uitgegaan van een bepaalde BMI. Wanneer je leeft met een dwarslaesie of caudalaesie ligt je gezonde gewicht – afhankelijk van de ernst van je laesie – wat lager. Hoeveel minder hangt af van verschillende factoren, zoals compleetheid en hoogte van de laesie en spiermassa. Zie voor meer informatie hierover pagina 9 van deze brochure en het boek Hoe blijf je fit met een dwarslaesie?

Meteen na het ontstaan van een laesie verliezen de meeste mensen gewicht. Maar dit gewicht komt er vaak snel weer bij. Uit onderzoek is bekend dat zo’n driekwart van de mensen met een dwarslaesie overgewicht heeft. Dit geldt ook voor groepen met andere fysieke beperkingen. Daarbij komt dat mensen over het algemeen als ze ouder worden een lagere energiebehoefte krijgen. Blijf je dan eten zoals voorheen, dan neemt je gewicht toe.

Het is dus goed om je gewicht in de gaten te houden. Voor rolstoelgebruikers is het minder eenvoudig om zichzelf te wegen. Een paar mogelijkheden:

  • Misschien kun je gebruikmaken van een weegplateau bij het revalidatiecentrum waar je contact mee hebt.
  • Er zijn rolstoelweegschalen te koop. Die zijn wel behoorlijk prijzig.
  • Er zijn tilliften die ook kunnen wegen.

Een plotseling daling van het gewicht, zonder dat daar een duidelijke reden voor is, is altijd reden om alert te zijn. Misschien is er sprake van een ziekte of een reactie op medicatie. Het is dan belangrijk om contact op te nemen met de huisarts of behandelend arts.

Over ons Voor professionals Vraag en aanbod Webshop Agenda Contact

Sponsors