Help mee
of word lid

Overbelasting bewegingsapparaat

Of je nou wel of niet rolstoelgebonden bent: een laesie kan overbelasting veroorzaken. Je beweegt noodgedwongen op een andere manier dan mensen zónder laesie. In een handbewogen rolstoel moet je je voortbewegen met je armen, die daar eigenlijk niet op gebouwd zijn. En als je loopt, loop je waarschijnlijk niet zo symmetrisch als voorheen. Misschien moet je ook je armen gebruiken voor steun bij het lopen, bijvoorbeeld omdat je met krukken loopt. Zo’n andere manier van bewegen kan klachten geven.

Je kunt verschillende dingen doen om overbelasting te voorkomen. Enkele voorbeelden:

  • Train je spieren, want hiermee vergroot je de belastbaarheid. En hoe groter de belastbaarheid, hoe kleiner de kans op overbelasting.
  • Probeer overgewicht te voorkomen, door voldoende te bewegen en gezond te eten.
  • Probeer onnodige belasting te voorkomen, bijvoorbeeld door niet altijd alles zelf te willen doen.
  • Zorg voor voldoende momenten van rust.
  • Bescherm je gewrichten tegen overbelasting en slijtage. Dit kan onder meer met braces of spalken. Laat je hierover adviseren door een in laesies gespecialiseerd revalidatiecentrum.
  • Ga regelmatig voor controle langs bij een nazorgpoli.

 

Website

Checkjezit is een website die veel informatie geeft over een goede zithouding en rijtechniek voor rolstoelgebruikers. Doel is om klachten te voorkomen. Op de site staat ook een tool om te checken of je goed zit en rijdt in je rolstoel.

 

Boek

Hoe blijf je fit met een dwarslaesie? is een boek vol informatie en tips voor een gezonde leefstijl. Er is ook een hoofdstuk dat gaat over blessures en het voorkomen daarvan, bijvoorbeeld door het trainen van de schouders. Het boek kan worden besteld in de webshop.

 

Boek

Het boek Rolstoel & Handbike Performance gaat over rolstoelaandrijving, handbikegebruik en preventie van schouder- en polsklachten. De auteur, rolstoelkenner Kees van Breukelen, heeft het boek gratis beschikbaar gesteld voor DON-leden. Bestellen kan via de webshop.

Preventietips voor rolstoelgebruikers

Preventietips voor lopers met een laesie

Als toch klachten ontstaan

Over ons Voor professionals Vraag en aanbod Webshop Agenda Contact

Sponsors