Belastingzaken

Chronisch zieken en gehandicapten maken veel extra kosten, veroorzaakt door hun aandoening. Veel kosten worden vergoed door de gemeente (Wmo) of de zorgverzekeraar, zoals aanpassingen in huis, rolstoelen, computeraanpassingen, etc.

Sommige kosten die je maakt en die niet door Wmo of zorgverzekeraar worden vergoed kun je misschien aftrekken van de inkomstenbelasting. Ieder(in) heeft alle aftrekposten en tips overzichtelijk op een rijtje gezet, zodat je niets over het hoofd ziet..Je vindt  de informatie hier.

Heb je problemen met het invullen van je belastingpapieren?

Voor hulp bij belastingaangifte kun je terecht bij MEE. Via mee.nl vind je het MEE-kantoor bij jou in de buurt. Informeer daar naar de mogelijkheden. In sommige gemeentes wordt in wijk- en dienstencentra door vrijwilligers hulp geboden bij het invullen van je belastingformulier.

Aftrek bijzondere kosten

Chronisch zieken en gehandicapten hebben jaarlijks te maken met extra kosten Die kosten zijn deels aftrekbaar. In het Aangifteprogramma staat telkens voor elk onderdeel een geel vakje met een vraagteken erin. Als je daarop klikt, krijg je een uitgebreide toelichting bij de betreffende aftrekpost.

Verhoging

Afhankelijk van inkomen en leeftijd kan er een standaard verhoging gelden van een aantal specifieke zorgkosten. Het Aangifteprogramma berekent zelf of je in aanmerking komt voor de verhoging en om welk bedrag het gaat.

Drempel

Voor de aftrek van specifieke zorgkosten geldt een drempel. Alleen als je in totaal meer specifieke zorgkosten hebt dan de drempel, mag je de kosten boven de drempel aftrekken. Het Aangifteprogramma berekent de drempel automatisch op basis van de gegevens die je eerder hebt ingevuld.
Meer informatie over de aangifte vind je op de website meerkosten.nl