Help mee
of word lid

de partner

Een dwarslaesie of caudalaesie krijg je niet alleen. Niet alleen jijzelf, maar ook de mensen om je heen moeten ingesteld raken op een leven met een laesie. Dit geldt heel sterk voor een eventuele partner. Door de laesie verandert ook zijn of haar leven ingrijpend. Bovendien verandert door de laesie je onderlinge relatie. Bijvoorbeeld omdat je dingen niet meer kunt die je voorheen wél kon en veel last hebt van pijn en vermoeidheid. Ook het seksleven verandert vaak. Samen met je partner moet je je relatie opnieuw invullen. Dat is vooral een kwestie van tijd, leert de ervaring. Het helpt als je beiden open bent en veel praat met elkaar.

Als je zelf partner bent van iemand die sinds kort een dwarslaesie of caudalaesie heeft, is ook jouw leven overhoop gehaald. Wat je samen deed en hoe je dat deed: het wordt allemaal anders. Veel aandacht gaat er meestal naar je partner, iedereen wil weten hoe het met hem of haar gaat. Maar zelf zit je ook met vragen, twijfels, emoties. Misschien moet je je partner opeens helpen bij dagelijkse dingen of bij de verzorging. Tegelijkertijd wil je wél gewoon partner blijven, en geen verzorger. Hoe los je dat soort dingen op?

Het kan helpen als je de ruimte krijgt, en die ook durft te vragen, om te praten over de dingen die jou bezighouden. Praten met mensen in je omgeving kan daarom fijn zijn. Het lastige is wel dat de meeste mensen zich niet zo goed kunnen voorstellen hoe het voor jou is. Zij hebben immers zelf geen ervaring met een laesie en weten niet wat er allemaal bij komt kijken. Daarom kan het prettig zijn om te praten met een ervaren partner die getraind is in het voeren van gesprekken. Ook als je eigen partner al langer een laesie heeft, kunnen er situaties zijn waarover je graag eens van gedachten zou wisselen met een ervaringsdeskundige. Als je dit wilt, kun je dat laten weten aan de Werkgroep Partners. Deze werkgroep organiseert ook tweemaal per jaar een partnerbijeenkomst, waar partners elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. De bijeenkomsten worden aangekondigd in de agenda.

Over ons Voor professionals Vraag en aanbod Webshop Agenda Contact

Sponsors