Zelfonderzoek

Bij waardenonderzoek en zelfonderzoek kun je ontdekken wie je bent en welke dingen voor jou belangrijk zijn en waarom dat zo is. Ook kun je uitzoeken op welke manieren je die belangrijke dingen ook met een dwarslaesie kunt bereiken. Je kijkt naar wat je nog wél kan. Had je het vóór je dwarslaesie al niet naar je zin had in het leven? Dit soort onderzoek kan ook dan helpen om de verbinding (terug) te vinden met zinvolle ervaringen in je leven. Ervaringen die je mogelijk was vergeten.
Soms word je door je pijn en je vermijdingsstrategieën zo in beslag genomen dat je je helemaal geen voorstelling kunt maken van een zinvol leven. Het is zelfs de vraag of je weet wat je leven voor de dwarslaesie de moeite waard maakte. De meeste mensen houden zich niet bezig met de zin van het leven. Dat komt pas als hen iets ingrijpends overkomt.
Dan besef je plots wat echt belangrijk is. Wat vroeger belangrijk was verdwijnt nu misschien naar de achtergrond. Het zijn meestal niet de dingen of activiteiten die belangrijk zijn, het zijn de gevoelens die ze je geven en de waarde die je eraan hecht.

Het voetballen op zaterdag gaf me altijd zo’n gevoel van kameraadschap en saamhorigheid, dat mis ik enorm!

Als ik samen met mijn kinderen koekjes bakte, was het zo heerlijk huiselijk thuis, dat lukt nu niet meer, we worden steeds omringt door zorgverleners.

Voetballen of koekjes bakken lukt misschien niet meer, maar je kunt alternatieven zoeken waarmee die saamhorigheid of huiselijkheid weer in bereik komen.
Bij waardenonderzoek zoek je naar waarden die voor jou belangrijk zijn, die jouw leven de moeite waard maken.

Bij je zoektocht naar een goed leven met je dwarslaesie, kun je ook vertrekken vanuit je je talenten en kwaliteiten. Hoe keek je vroeger naar jezelf? Waar was je trots op? Hoe keken anderen naar je? Wat waren je sterke kanten en hoe is het daar nu mee gesteld? Zijn die sterke kanten er nog? Benut je ze voldoende?

Een mens die zijn talenten benut voelt zich tevreden. Misschien moet je op zoek naar hele nieuwe vormen om uitdrukking te geven aan je sterke kanten. Als je er zelf niet uitkomt, omdat je nog niet in staat bent om door de dwarslaesie heen naar jezelf te kijken, ga dan eens in gesprek met mensen om je heen. Laat ze vertellen hoe ze jou zien en wat ze van je vinden en wat ze nu in jouw nieuwe situatie van je verwachten.

Het ingewikkelde en pijnlijke bij zelfonderzoek is dat het je niet alleen helderheid zal verschaffen over je talenten en over wat je wilt, maar ook over wat je niet kunt. En dat is misschien wel heel erg veranderd ten opzichte van vóór de dwarslaesie. Het onder ogen zien en ervaren van de breuk tussen willen en kunnen, kan vanuit het perspectief van verwerking heel helpend zijn omdat het de weg vrij maakt om nieuwe dingen te willen. Dingen die passen bij wat in je nieuwe situatie binnen je bereik ligt

Hoop

Zelfonderzoek, hoe doe je dat?

Zelfonderzoek is soms pijnlijk

Aan de slag