Zoeken van je eigen weg

Je leest dit hoofdstuk omdat jij of iemand in jouw directe omgeving een dwarslaesie heeft en daardoor veel verliezen heeft te verwerken. Misschien ervaar je ingrijpende belemmeringen door je dwarslaesie en vraag je jezelf af hoe je ooit weer iets van je leven zult kunnen maken. Misschien kom je niet meer toe aan de dingen die je in het leven graag deed of aan dingen die je belangrijk vindt en heb je daar geen vrede mee?

Het kan een hele zoektocht zijn om na het oplopen van een dwarslaesie je leven weer op de rails te krijgen. Als vertrouwde wegen voor je zijn afgesneden zul je nieuwe, leuke en zinvolle activiteiten moeten ontwikkelen.

Het is vaak een moeilijk begaanbare weg om opnieuw uit te vinden hoe je wil en kan leven, werken, hobby’s, zorgen voor anderen, zorgen voor jezelf en voor ontspanning.

Is er nog iets leuks?

We proberen je in dit hoofdstuk handvatten te geven waarmee je zelf kunt gaan ontdekken of er nog iets leuks, belangrijk en zinvol kan zijn in jouw leven met een dwarslaesie. Misschien dat je mogelijkheden leert zien en aangrijpen om hiermee bezig te zijn, ondanks de dwarslaesie en alles wat er bij komt kijken.

Dit hoofdstuk nodigt je uit om te onderzoeken hoe je de draad van je leven weer op kunt pakken. Hoe je jezelf kunt motiveren om je leven aan te gaan? Hoe je kunt ontdekken wat je mogelijkheden zijn, waar je kunt beginnen?

Hopelijk vind je handvatten om van “een leven dat gevangen is in een dwarslaesie”, toe te  groeien naar “een vrijer leven ondanks de dwarslaesie”.

Wil je wel?

Soms weet je niet hoe het moet, of waar te beginnen. Soms weet je niet eens of je het nog wel wilt, weer opnieuw je leven uitvinden. Er zijn zoveel obstakels: de lichamelijke beperkingen, een langdurig verblijf in een ziekenhuis of revalidatiecentrum, stress, steeds terugkerende blaasontstekingen, decubitus, moeheid, pijn en pijnlijke gevoelens, voorzieningen die veel te lang op zich laten wachten, vrienden die het laten afweten, onbegrip vanuit de omgeving en gedisciplineerd leven!

Wil je leven niet te veel van zijn kleur verliezen, dan zul je op al deze obstakels met veerkracht moeten reageren. Veerkracht wil zeggen dat je ondanks de pijn en teleurstellingen niet alleen overleeft, maar ook weer op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden voor een, voor jou, zinvol leven. Hoe dat er uitziet zal voor iedereen anders zijn, maar velen zijn je voor gegaan. Onderzoek wijst uit dat het heel goed mogelijk is om ook met een dwarslaesie kwaliteit van leven te ervaren.