Relatie, intimiteit en seks(ualiteit)

Belangrijke onderdelen van het leven, en in een relatie zijn intimiteit en seks(ualiteit). Door een laesie verandert er lichamelijk en psychisch erg veel. Veel mensen met een dwarslaesie of caudalaesie schrijven zichzelf in seksueel en relationeel opzicht in meer of mindere mate af. Vragen die we vaak horen, zijn: “Wie vindt mij met al mijn ongemakken nu nog aantrekkelijk?”, “Wie wil er nu nog wat met mij?” en “Wat kan ik nog?”.

Als je (te) lang negatief over je seksualiteit blijft denken, doe je jezelf en je partner tekort. Erover praten met je partner, lotgenoten en behandelaars helpt. Goede informatie over seks(ualiteit) kan hierbij helpen.

Tijdens de primaire revalidatie in het revalidatiecentrum, na het ontstaan van de dwarslaesie of caudalaesie, wordt aandacht besteed aan de grote impact van de laesie op de beleving van intimiteit en seksualiteit. In de Richtlijn Dwarslaesierevalidatie is een hoofdstuk gewijd aan Seksualiteit-bij-mensen-met-een-dwarslaesie. Veel mensen zijn tijdens de primaire revalidatie nog niet/nauwelijks toe aan dit thema. Je hebt dan immers erg veel op je bordje en je kunt niet alles meteen een plek geven. Daarom is het belangrijk om er juist ook later aandacht aan te besteden. Een van de pioniers op dit gebied is seksuoloog Jim Bender. Hij zet de 7 kernvragen in deze film op een rij.

Je kunt ze ook nalezen in deze presentatie.

Een dwarslaesie of caudalaesie is niet de enige aandoening die je seksleven sterk verandert. Daarom werken we samen met de Stichting Sick and Sex van initiatiefnemer dr. Henk Elzevier, uroloog en seksuoloog bij het LUMC. De missie luidt: “Wij willen toegankelijke gezondheidszorg op het gebied van seksualiteit, intimiteit en relatie voor iedereen die geconfronteerd wordt met ziekte”. Dwarslaesie en Seks is een van de rubrieken op hun website. Samen bouwen we aan (verspreiding van) informatie en inspiratie m.b.t. dit thema.

Veel mannen met een dwars- of caudalaesie hebben te maken met erectieproblemen. De ernst hangt af van de hoogte en de aard (compleet of incompleet) van de laesie. Sick and Sex geeft een overzicht van de verschillende behandelmogelijkheden, aangevuld met een informatieve film.
Bedenk hierbij wel dat dit algemene informatie is over producten die er zijn op het gebied van erectieproblemen en dat de pagina en de film niet specifiek gemaakt zijn voor laesie patiënten. Bijv.: bij sommige mannen met een dwarslaesie of caudalaesie is een reflex erectie nog mogelijk en deze kan soms langer worden vast gehouden met een constrictie bandje rond de basis van de penis. Daarbij geldt wel de waarschuwing dat dit niet te lang mag worden om gehouden (net als de vacuümpomp). Verder is het van belang om bij alle methodes en medicatie te bedenken dat de erectie mogelijk verbetert maar dat het geen effect heeft op het gevoel. Goede voorlichting over mogelijke complicaties en bijwerkingen van de diverse methodes en medicatie is van groot belang, vooral  bij de meer invasieve technieken. Belangrijk is om uiteindelijk met deze informatie te kijken wat er voor jou mogelijk is, in jouw situatie. Daarvoor adviseren we om dit samen met je behandelend (dwarslaesie)revalidatiearts, gespecialiseerd sexuoloog of intimiteitsverpleegkundige te bespreken om uiteindelijk de juiste beslissing te kunnen nemen. Het bekijken van de pagina en de video kan je ondersteunen in de zoektocht naar het verbeteren van je seksualiteit en intimiteit.

 

Publicaties

In de DON webshop kun  je het boek Seksueel functioneren na ruggenmerglestel bestellen.

Het_moet_wel_kunnen,_maar_niet_moeten_ Seks bij mensen met een dwarslaesie
Door Winifred Hazelhoff. Weer eens lekker vrijen als vanouds… is dat weggelegd voor mensen met een dwarslaesie? ‘Als vanouds’ zal het nooit zijn, ‘lekker’ kan wel. Al valt er eerst heel wat te verwerken, onderzoeken, verkennen en ontdekken. Hierover interviewt Winifred Hazelhoff in dit artikel Jim Bender (revalidatieseksuoloog) en Thilde Rol (revalidatiearts), die in revalidatiecentrum Den Haag van de Sophia-stichting werken. Zij begeleiden mensen met een dwarslaesie bij het (her)vinden van hun seksualiteit.

Taboe_en_uniek
Interview met Veroni Steentjes van Intermobiel.

“Ik ben ruim acht jaar samen met mijn vriend Emile. Hij heeft me leren kennen met handicap. Veel mensen waren verbaasd over onze relatie. Veel collega’s van Emile vroegen meteen of we wel seks konden hebben. Normaal gesproken is dit niet de eerste vraag aan een nieuw stel, maar bij ons blijkbaar wel.”

Meer informatie

Sense – Voor al je vragen over sex. Met speciaal op lichamelijk en visueel gehandicapte jongeren gerichte informatie over seksualiteit, relaties en intimiteit.

Stichting Intermobiel – Digitale ontmoetingsplaats voor en door jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte die minder mobiel zijn of aan huisgebonden en voor de omgeving van deze jongeren. De informatie op deze website is waardevol voor iedereen met een handicap en hun omgeving, ongeacht leeftijd en ziekte.

NVSH – deze website is een van de meest uitgebreide en breed opgezette sites over seksualiteit in de wereld. Er is zowel een Nederlandse, Engelse, Franse, Duitse, Spaanse, Russische versie met informatie over de meest uiteenlopende zaken.

Sexueel geweld – Informatie voor professionals die zich bezighouden met het beleid en de aanpak van seksueel geweld. De onderdelen ‘Hulporganisaties’, en ‘Ik zoek hulp’ zijn speciaal bestemd voor slachtoffers, plegers en hun omgeving.