Ouderdomsaandoeningen

Naast secundaire aandoeningen die voortkomen uit de dwarslaesie of caudalaesie, zijn er ziekten en aandoeningen die in het algemeen vaker voorkomen naarmate we ouder worden. Hieronder enkele waar je met een dwarslaesie en caudalaesie eerder mee te maken hebt of een verhoogd risico op hebt.

Botontkalking

Botontkalking is het brozer worden van je botten. Het wordt ook wel osteoporose genoemd. De aandoening komt vooral op latere leeftijd voor en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Osteoporose is wat anders dan artrose. Dit laatste is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht slijt.

Bij osteoporose neemt de botmassa geleidelijk af. De botten worden dun en broos. Iedereen heeft er vanaf het 35ste levensjaar last van. Bij vrouwen gaat het na de overgang sneller door veranderingen in de hormoonhuishouding.

Dunne en broze botten beschadigen of breken sneller. Dit geldt vooral voor de heup, polsen en rugwervels. Botontkalking kan ook betekenen dat je last hebt van verminderde beweeglijkheid en pijn.

Voor het ouder worden met een dwarslaesie of caudalaesie betekent dat vooral een hoger risico voor de botten onder het letselniveau.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten vormen de nummer één doodsoorzaak in de westerse wereld. Het gaat dan vooral om ziekten zoals aderverkalking, hartaanvallen en beroertes.

Verhoogde bloeddruk en cholesterol

Met het ouder worden neemt ook de kans op een hogere bloeddruk en een verhoogd cholesterol toe. Mensen met een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol hebben meer kans op hart- en vaatziekten. Hier merk je in eerste instantie meestal niets van. Het regelmatig controleren van de bloeddruk en het cholesterolgehalte is belangrijk.

Slaapproblemen en slaapapneu

Bij gezond ouder worden hoort zeker ook gezond slapen. Slaap is belangrijk om je overdag weer fit genoeg te voelen om alles te kunnen doen wat je wilt. Naarmate we ouder worden verandert ons slaappatroon. Bovendien kan het risico op een slaapstoornis toenemen. De meest voorkomende slaapstoornis is slapeloosheid.

Snurken komt voor op alle leeftijden en neemt toe met de leeftijd, maar op hogere leeftijd snurken meer mensen en is het snurkgeluid harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt ten gevolge van ophoping van vetweefsel; de doorsnee van de luchtweg wordt hierdoor kleiner. Bovendien worden slijmvliezen, net als de huid, op hogere leeftijd slapper, zodat zij makkelijker kunnen gaan trillen.

Bij een deel van de snurkende personen wordt het snurken tijdens de slaap onderbroken door pauzes in de ademhaling waarbij geen enkele inademing meer plaatsvindt. Men spreekt van het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) wanneer zo’n ademstilstand minimaal vijf keer per uur optreedt. Mensen met een dwarslaesie hebben een grotere kans op het hebben of krijgen van slaapapneu

Het is belangrijk te weten dat door zo’n ademstilstand géén gevaar bestaat voor verstikking. De hersenen geven namelijk een alarmsignaal af, waardoor de snurker minder diep gaat slapen of zelfs (soms benauwd) wakker wordt. Door deze apneus en alarmsignalen uit de hersenen is de kwaliteit van de slaap erg slecht.

Latere gevolgen kunnen zijn: een onregelmatige hartslag, hoge bloeddruk en hartvergroting. Slaapapneu gaat doorgaans gepaard met heftig snurken en bewegingsonrust. Wanneer de slaap te vaak onderbroken wordt door deze ademstilstanden, is men ’s ochtends niet goed uitgerust en staat men geradbraakt op. Wanneer je vermoedt dat je slaapapneu hebt, neem dan contact op met de huisarts. Slaapapneu wordt vastgesteld met behulp van een slaapregistratieonderzoek

Kanker

Het risico op het ontwikkelen van de meeste types kanker verhoogt met de leeftijd.

Bij vrouwen vermindert de kans op baarmoederhalskanker na de menopauze, maar de kans op baarmoederkanker daarentegen wordt juist groter.

Bij mannen neemt het risico op prostaatkanker naarmate men ouder wordt toe.

Mensen met een dwarslaesie hebben een verhoogd risico op blaas- en darmkanker.

Bevolkingsonderzoek

Voor borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker zijn er preventieve bevolkingsonderzoeken. Hiervoor krijg je automatisch een oproep. Het is aan te bevelen hier aan deel te nemen.