Mobiel blijven

Wat jij nodig hebt om mobiel te blijven is afhankelijk van wat je dagelijks wilt doen en wat je lichamelijke mogelijkheden zijn. Met het ouder worden merk je waarschijnlijk dat je zuiniger om moet gaan met je energie. Dit heeft ook gevolgen voor je mobiliteit. Alle afstanden die je aflegt vragen om oplossingen. Je lijf moet immers nog langer mee en uitputten is niet nodig.

Actief voortbewegen is goed voor je algehele welbevinden. Genieten van de omgeving met zo weinig mogelijk energie kan hetzelfde effect hebben. Belangrijk om op tijd op zoek te gaan naar manieren om mobiel te blijven die passen bij jouw energieniveau.

Onderzoek

Uit onderzoek van de BOSK naar mobiliteit (BOSK 2015) bij veertigplussers met een langdurige chronische aandoening kwam het verminderd motorisch functioneren als groot probleem naar voren. Hierdoor verminderde de mobiliteit en had men meer problemen in participatie doordat het moeilijker was de deur uit te gaan.

Mobiliteit met een dwarslaesie

Afhankelijk van de hoogte van de dwarslaesie maak je gebruik van een handbewogen rolstoel of een elektrische rolstoel. Korte afstanden overbrug je misschien met een handbewogen rolstoel. Ouderen met een partiële dwarslaesie maken zo lang het kan gebruik van loophulpmiddelen. Voor de langere fietsafstanden zijn er aankoppelwielen, waardoor je rolstoel een fiets wordt. Of je kunt elektrische apparaten aankoppelen zodat je met niet te veel inspanning weg kunt. Er zijn ook mogelijkheden om met je rolstoel in een soort fiets te rijden Vraag bij de rolstoelfabrikant welke mogelijkheden er zijn want er wordt veel nieuws ontwikkeld. Hier vind je meer informatie over rolstoelen en aanpassingen.

Nu je ouder wordt moet je misschien andere keuzes maken. Misschien moet je gebruik gaan maken van motorische ondersteuning van de rolstoel of een scootmobiel. En van je handbewogen handbike overgaan op een handbike met ondersteuning van een accu. De ondersteuning kan variëren van volledige ondersteuning tot gedeeltelijk nog handbewogen.

Mobiliteit met een caudalaesie

Als je een caudalaesie hebt kun je waarschijnlijk lopen, met of zonder loophulpmiddelen. Maar stevig doorlopen is wellicht niet meer mogelijk. Als het lopen over langere afstanden moeizaam gaat, kun je een rolstoel voor buiten overwegen. Afstanden die je voorheen lopend, fietsend, met de trein of auto aflegde, vragen nu mogelijk om aanpassingen. Wat jij nodig hebt is sterk afhankelijk van wat je dagelijks wilt doen en wat je lichamelijke mogelijkheden zijn. Om te kunnen lopen zul je je misschien gesteund voelen door een stok, een rollator of aangepaste schoenen, of misschien maak je gebruik van een rolstoel, rollator of een scootmobiel.

Mensen met een caudalaesie ervaren het lopen of fietsen van langere afstanden vaak als onprettig. Het zitten op een zadel is oncomfortabel en langere afstanden lopen vraagt veel energie. Met het ouder worden is de kans groot dat dit alleen maar lastiger wordt.

Vervoer

Zelfstandig er op uit met de auto, openbaar vervoer of vliegtuig wordt misschien ook moeilijker als je ouder wordt. Dit vraagt om aanpassingen aan je rolstoel, je handbike, je auto of je moet meer gebruik gaan maken van aangepast taxivervoer. Bij trein en vliegtuig is er speciale assistentie mogelijk. Oriënteer je op tijd op de mogelijkheden bij de NS of je vliegmaatschappij. Voor meer informatie over aangepast vervoer en aanvragen kun je terecht bij je gemeente. Lees hier over de mogelijkheden, regels en voorbereiding.

Informatie over autorijden vind je hier.

Meer informatie