Huid en lichaamstemperatuur

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid dunner. Aderen worden zichtbaarder en je huid lijkt meer doorzichtig te worden. De oorzaak daarvan is dat de vetlaag onder je lederhuid dunner wordt. Een andere oorzaak is dat de celdeling steeds langzamer gaat waardoor de huid zich minder snel vernieuwt. De bloedcirculatie wordt langzamer wat de voedingsstoffen voor de huid vermindert. Ook het aantal talgklieren in de huid neemt af. Je huid produceert minder talg en hierdoor wordt het beschermlaagje dat je huid beschermt tegen uitdrogen dunner. Je huid droogt daardoor makkelijker uit.

Dat je huid slapper wordt en gaat hangen, komt doordat hoeveelheden collageen en elastine afnemen. De huid begint vanaf het 30e levensjaar tekenen van veroudering te vertonen. Bij vrouwen na de overgang omdat er minder van het hormoon oestrogeen wordt aangemaakt. In de loop van de jaren nemen de kenmerken van veroudering steeds verder toe. Je huid wordt dunner, slapper, droger en is kwetsbaarder. Het risico op beschadiging door drukplekken neemt dus ook toe.

Voor meer informatie over  huid en de regulatie van de lichaamstemperatuur ga je naar de Dwarslaesiewiki.

Decubitus

Decubitus is een belangrijk risico dat toeneemt naarmate je ouder wordt. Bij het ouder worden neemt de spiermassa af wat het risico op decubitus vergroot. Lang zitten of liggen in een zelfde houding vermindert de bloedvoorziening naar dat gebied. Ook toename van lichaamsgewicht vergroot het risico. Het kan weken of maanden duren tot open drukplekken hersteld zijn. Ook kunnen ze weer andere risico’s zoals infecties opleveren. Eenmaal genezen blijft het gebied kwetsbaar. Meer informatie vind je in de Dwarslaesiewiki.

Tips en advies

Bij het ouder worden kan er sneller decubitus ontstaan. Negeer dit niet en zoek hiervoor hulp. Verwaarloosde drukplekken gaan niet weg, ze zullen alleen maar erger worden. Zorg voor een gezonde routine in de huidverzorging om decubitus te voorkomen. Het zijn leefstijl gewoonten. Je huid gezond houden is een constant proces. Wat kun je doen om je huid gezond en heel te houden?

Ga voor meer tips naar de Dwarslaesiewiki.

Meer informatie

Nederlandstalig

Website

Landelijke multidisciplinaire richtlijn decubituspreventie. Het doel van deze richtlijn is decubitus te voorkomen en decubitus in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen en te genezen. De richtlijn ondersteunt zorgvragers en mantelzorgers in de keuze uit de hoeveelheid preventie- en behandelstrategieën.

Dwarslaesiewiki

  • Medische informatie over de huid en decubitus
  • Veel voorkomende huidproblemen en oplossingen

E-cursus Weer-op-weg

  • Informatie over de Huid en dwarslaesie vind je hier.
  • Informatie over de Huid en caudalaesie vind je hier.

Engelstalig

Spinal Injuries Association, Aging with Spinal Cord Injury. Engelse zusterorganisatie SIA . Uitgebreide informatie over Ouder worden met een dwarslaesie-huid.(pdf)