Hart, longen en bloedsomloop

Met het ouder worden, kun je ook meer te maken krijgen met aandoeningen van hart, longen en bloedsomloop. Sommige zijn secundaire aandoeningen als gevolg van de dwarslaesie. Autonome dysreflexie is zo’n aandoening. Ook kan je een verhoogd risico hebben op een hoge bloeddruk, oedeem, trombose of een longontsteking.

Bloeddruk

Verhoogde bloeddruk

Met het ouder worden neemt het risico op een hoge bloeddruk toe. Mensen met een hoge bloeddruk hebben meer kans op hart- en vaatziekten. Als je een hoge bloeddruk hebt, merk je daar meestal niets van. Het regelmatig controleren van de bloeddruk is daarom belangrijk. Meer informatie vind je in de Dwarslaesiewiki.

Autonome dysreflexie

Autonome dysreflexie is een ontregeling van het autonoom zenuwstelsel als reactie op een specifieke prikkel (bijvoorbeeld een pijnprikkel), waarbij met name de bloeddruk snel heel hoog oploopt. Bij mensen met een dwarslaesie boven T6 is het een veelvoorkomende complicatie. Het is niet specifiek leeftijdsgebonden. Meer over deze complicatie vind je hier in de Dwarslaesiewiki. DON heeft een handig kaartje ontwikkeld met tips hoe te handelen bij een autonome dysreflexie. Het kaartje is te bestellen in de webshop.

Oedeem (vocht vasthouden)

Oedeem is het vasthouden van vocht in je lichaam. Door het vasthouden van vocht kan een lichaamsdeel opzwellen. Enkele plaatsen waar oedeem vaak ontstaat zijn de voeten, enkels, benen, de buik en de longen. Als je vocht vast houdt, kan je in gewicht toenemen. Oedeem herken je als volgt:

  • Bij vocht vasthouden in de benen, voeten of enkels blijft er vaak een putje achter als je er op drukt.
  • Bij vocht in de longen kan je last hebben van hoesten en kortademigheid.

Houdt je vocht vast, raadpleeg dan je behandelend arts.

Trombose

Een trombose is een bloedstolsel dat meestal in je benen voorkomt. Dit veroorzaakt zwelling en verkleuring en ontstaat vaak in één been. Bloedstolsels zijn gevaarlijk als ze loskomen van het bloedvat. Een stolsel kan dan gemakkelijk door het bloedvatenstelsel via het hart naar de longen gaan en daar een longembolie veroorzaken. Hierdoor raakt een deel van een long afgesloten van bloed en functioneert niet meer.

Bloedstolsels komen vaker voor als je langdurig op bed ligt. Verminderde activiteit en beweging geven ook een verhoogd risico. Risico’s dus als je ouder wordt. Blijf daarom zo actief mogelijk en oefen dagelijks. Doe de passieve oefeningen die de fysiotherapeut je leert. Kan dat niet omdat je bijvoorbeeld een hoge laesie hebt, zorg dan dat de benen wat vaker bewogen kunnen worden. Bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden of tijdens het zitten in de rolstoel.

Bij trombose is een gebied in je been of voet opgezwollen, rood en warm. Misschien voel je je niet lekker zonder dat daar een oorzaak voor is. Mogelijk heb je verhoging of koorts en meer spasmen. Neem contact op met een arts als je denkt dat je een trombose hebt. Houd bedrust en wacht verder onderzoek af .

Longontsteking

Een longontsteking wordt veroorzaakt door een virus, een bacterie of een ander micro-organisme. Na een griep zijn de longen verzwakt en extra vatbaar voor ontstekingen. Meestal is een longontsteking goed te behandelen met antibiotica. Bij een ernstige longontsteking moet de patiënt naar het ziekenhuis. Soms heeft hij beademing nodig.
Bij mensen met een dwarslaesie kan de longfunctie verminderd zijn. Ook kan ophoesten een probleem geven omdat de buikspieren, die nodig zijn voor het ophoesten, geheel of gedeeltelijk niet meer functioneren. Dit vergroot de kans op een longontsteking.

TIP: hoest met de handen op de buik om tegendruk te geven. Vraag eventueel hulp aan de fysiotherapeut.

Meer informatie

Autonome dysreflexie

Meer informatie en hoe te handelen vind je in:

Hart

Hartstichting 

Longen

Longfonds