Darmen, blaas en nieren

Een dwarslaesie of caudalaesie heeft nogal wat gevolgen voor je blaas en voor de manier waarop je die leegt. Dat geldt ook voor de darmen. Met het ouder worden kunnen moeilijkheden met het ‘managen’ van blaas en darmen toenemen.

Meer informatie over de werking van darmen, blaas en nieren, gezondheid en tips vind je in de Dwarslaesiewiki onder Gevolgen en Gezondheidsklachten. 

 

Darmen

Bij het ouder worden kunnen problemen met de ontlasting toenemen. Je kunt bijvoorbeeld meer last krijgen van constipatie doordat de darmen slapper worden met de jaren. Dit vertraagt de doorgang van voedsel in de darmen. Doordat je dagelijkse routine verandert, kan ook de stoelgang veranderen

Darmproblemen bij het ouder worden

Het kan als je ouder wordt moeilijker worden om je darmen te legen. Heb je het idee dat je ontlastingspatroon verandert, houd een dagboek bij om inzicht te krijgen wat er precies verandert en bespreek dit met je behandelend arts.

Meer medische informatie vind je in de Dwarslaesiewiki.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Ouderen hebben een hogere kans op darmkanker. Dat geldt zeker voor mensen met een dwarslaesie. Daarom is er in Nederland een bevolkingsonderzoek darmkanker. Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Meedoen is verstandig, gratis en vrijwillig.

Je leest er hier meer over.

Blaas en nieren

Bij het ouder worden wordt de elasticiteit van de blaas minder en de bekleding van de blaas dunner. Omdat de blaas zich mogelijk niet meer helemaal leegt, is het risico op een blaasontsteking groter. Ook wordt de opslagcapaciteit van de blaas kleiner, waardoor je blaas vaker geleegd moet worden. Je moet dus gaan wennen aan een andere routine.

Meer medische informatie over de blaas vind je in de Dwarslaesiewiki.

Tips en adviezen

Nu je ouder wordt is het nog belangrijker om blaas- en nierproblemen te voorkomen.

  • Zorg voor een gezond eetpatroon en drink voldoende.
  • Zorg voor een goede hygiëne. Goed handen wassen van jezelf en je verzorger.
  • Zorg voor een goede hygiëne bij hulpmiddelen als een katheter. (Er zijn ook eenmalige katheters met urineopvangzak die direct klaar zijn voor gebruik.)
  • Zorg dat er geen urine achterblijft in de blaas.
  • Laat nu je ouder wordt regelmatig je blaas- en nierfunctie controleren via je revalidatiearts. Vraag ook extra medische aandacht voor aandoeningen als prostaatvergroting (bij mannen), nierstenen en blaaskanker.

 

Incontinentie

Alle informatie over urine-incontinentie en blaasmanagement vind je in de Dwarslaesiewiki.

Ook vind je er informatie over darmincontinentie en darmmanagement.

 

Meer informatie

Nederlandstalig

Website

Op de website vind je keuzehulpen bij darm- en blaasproblemen. Een keuzehulp kan je helpen bij het kiezen van een passende behandeling.

Dwarslaesiewiki

Hierin is heel uitgebreide informatie te vinden over het spijsverteringsstelsel, gevolgen en problemen bij dwarslaesie en caudalaesie.

E-cursus Weer-op-Weg

Dwarslaesie

Caudalaesie

Engelstalig

Engelse zusterorganisatie Spinal Injuries Association (SIA):