Inleiding

Ouder worden gaat heel geleidelijk. Opeens merk je op dat je langzamer wordt, eerder vermoeid bent. Of meer pijn ervaart en je kracht afneemt. Misschien heb je meer hulp nodig of kun je dingen niet meer zoals voorheen. Het ontwikkelt zich soms zo langzaam dat het niet gelijk opvalt. Maar er komt een moment dat je je afvraagt: zijn dit normale verschijnselen van het ouder worden of heeft dit te maken met mijn dwarslaesie of caudalaesie?

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met ouderdomsklachten. Maar veroudering kan sneller gaan bij mensen met een dwarslaesie of caudalaesie. Een 45-jarige met al 25 jaar een dwarslaesie of caudalaesie, heeft eerder ouderdomsklachten dan de gemiddelde 45-jarige. Bij de een verloopt het ouderdomsproces sneller dan bij de ander en met meer of minder ernstige gevolgen. Hoe lang je al een dwarslaesie of caudalaesie hebt, is van belang voor de wijze waarop je ouder wordt.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding op het ouder worden helpt om hier beter mee om te kunnen gaan. Dit om achteruitgang van gezondheid op lange termijn zoveel mogelijk te voorkomen. Dat is niet gemakkelijk. Het vraagt veel van je aanpassingsvermogen en het voeren van je eigen regie. Belangrijk daarbij is vooruit denken. Of zoals iemand het verwoordde: ‘Als je geen rekening houdt met mogelijke veranderingen, kom je er wellicht te laat achter dat je iets niet meer kan.’

Informatie

Goede informatie over ouder worden is nodig. Over gezond ouder worden, maar ook over een prettige manier van ouder worden. Zo kan men zich beter voorbereiden en zoeken naar een juiste balans tussen zo actief mogelijk leven en overbelasting. Deze rubriek geeft je informatie over de specifieke aspecten van het ouder worden met een dwarslaesie en caudalaesie. Ieder mens en iedere situatie is verschillend. Gebruik de informatie daarom voor zover het voor jou van toepassing is.

Gevolgen

Veranderingen

Verschillende leeftijden, laesies en lasten

Onderzoek

Nazorg revalidatie

Ervaringen ouder worden met een dwarslaesie

Ervaringen ouder worden met een caudalaesie

Adviezen van lotgenoten met een dwarslaesie

Achtergrondinformatie, bronnen