Houding

Houding lijkt een minder belangrijk iets te zijn. Totdat een verkeerde houding na jaren fysieke problemen gaat geven. Vaak ben je het niet eens zelf die het opvalt dat je houding verslechtert, maar iemand in je nabije omgeving die je na een tijdje weer eens ziet.

Bij het ouder worden en langer zitten in de rolstoel vermindert de kracht van de spieren. We krimpen beetje bij beetje en de spieren rondom de heupen, knieën en enkels kunnen verkorten. Dit heeft gevolgen voor de mate waarin je beweegt of moet worden ondersteund bij het zitten. Het is van groot belang dat je steeds bewust blijft van een goede zithouding.

‘Toen ik revalideerde na mijn dwarslaesie was er veel aandacht voor mijn houding. In de loop van de jaren heb ik een andere houding gekregen. Doordat ik steeds schever ging zitten heb ik nu scoliose. Een verkeerde houding over lange periode sluipt er langzaam in. Inzichten achteraf zijn altijd makkelijker.’

Veranderde houding

Jarenlang in een rolstoel zitten, verkort spiergroepen in de heup, benen en romp en veroorzaken een ‘verslapping’. Een goede houding van rug, heupen en benen is cruciaal om zo optimaal mogelijk te functioneren.
Ook voor degene die lopen met een laesie is het belangrijk om bij het ouder worden te letten op een goede houding. Je beweegt misschien wat minder en je spieren verliezen daardoor kracht.

Je lichaam verandert continu. Onder invloed van je conditie, secundaire problemen, of ouderdomsproblemen kunnen deze veranderingen een grotere impact hebben. Een goede houding kan problemen voorkomen of verzachten. Schroom niet om daarbij hulp te vragen. Zorg vooral bij het ouder worden voor een regelmatig contact met je behandelteam, ergotherapeut of fysiotherapeut. Dit zodat je op tijd wat aan je houding of hulpmiddelen kunt veranderen. Dus zorg voor een goede uitrusting om je mogelijkheden optimaal te benutten. Je hebt je lichaam nog lang nodig.

Wat kan je zelf doen aan een goede houding? Ga voor tips en advies naar Let op je houding in Dagelijks Leven/Gezondheid/(Over-)belasting bewegingsapparaat.