Oud(er) worden met….

In 2014 stond het ESCIF congres in Nederland (georganiseerd door DON) in het teken van 'Gezond ouder worden met een dwarslaesie of caudalaesie.' Duidelijk werd dat dit thema 'universeel' is, waar iedereen met een dwarslaesie of caudalaesie, waar ook ter wereld, vroeg of laat mee te maken krijgt.
 
Over dit thema is en wordt – op de verschillende onderwerpen – veel geschreven, maar een goed overzicht met het accent op praktische tips  in het kader van gezond oud(er) worden met…is er in Nederland nog niet. Het bestuur van DON heeft het initiatief genomen om alle informatie op het gebied van Ouder worden met een dwarslaesie of caudalaesie te verzamelen en te beschrijven en deze een goede plek te geven op de website.
 

Leeswijzer

Je vindt hier specifieke informatie gericht op het Ouder worden met….Maar sommige  onderwerpen die hier aan de orde komen, zijn niet zo leeftijdgebonden. Om overlapping in teksten op deze website te voorkomen is gekozen om – waar nodig – door te linken naar reeds bestaande informatie op deze website, in de Dwarslaesiewiki en de E-cursus Weer-op-Weg.

Aan dit thema werkten mee:

Vanuit DON: Anne Stornebrink (in de tijd dat zij bestuurslid was), Tineke Dirks, Carine Schaap, Marianne Samson, Martine des Tombes en Frans Penninx (bestuurslid). De tekst is geschreven en geredigeerd door Heleen van Veen, communicatieadviseur  LSR  (Landelijk Steunpunt (mede)zeggenschap).

Dwarslaesie met pensioen (een boek uitgebracht door de Sint Maartenskliniek)

 
Steeds meer mensen met een dwarslaesie worden ouder. Gelukkig maar. Ook krijgen steeds meer mensen op latere leeftijd een dwarslaesie. Behandelingen, hulpmiddelen en mogelijkheden om te sporten en gezond te blijven zijn enorm verbeterd. De Sint Maartenskliniek heeft daarin aanleiding gezien om samen met diverse lotgenoten een makkelijk leesbaar en kleurrijk boek, vol met grappige en praktische illustraties, te maken over de thema’s voeding, beweging, kwalen, zorg en ontspanning. 

Dwarslaesie met pensioen kost € 14,99 en is bij elke boekhandel te bestellen. De opbrengst van de verkoop gaat naar Stichting Handbike Events voor de jaarlijkse HandbikeBattle: een handbikewedstrijd voor mensen met een beperking.