Caudalaesie of cauda equina syndroom

Illustratie_Caudaequina

Een caudalaesie wordt ook wel cauda equina syndroom (CES) genoemd. Cauda equina betekent in het Latijn ‘paardenstaart’. De cauda equina is de bundel van uitlopers van de ruggenmergzenuwen in het wervelkanaal onder de plaats waar het ruggenmerg ophoudt, ongeveer bij de eerste lendenwervel (L1). Deze bundel lijkt op een paardenstaart.

Een caudalaesie is een vrij zeldzame neurologische aandoening, waarbij de zenuwen van de cauda equina zijn beschadigd doordat zij bekneld zijn geraakt. Hierdoor worden boodschappen niet meer (goed) doorgegeven en ontstaan er stoornissen in motoriek (beweging), gevoel en/of de functie van blaas en darmen (vegetatieve uitval). Deze beschadiging kan compleet of incompleet zijn. Bij het cauda equina syndroom is vrijwel altijd sprake van een incomplete laesie.

Het onderscheid tussen caudalaesie en dwarslaesie is dat bij een caudalaesie het ruggenmerg intact is.

Werkgroep Caudalaesie

Binnen DON is de Werkgroep Caudalaesie actief. De werkgroep organiseert activiteiten, draait mee in projecten en onderzoeken, verzorgt lotgenotencontact, etc.
Wil je meer weten over onze activiteiten, tips voor leven met een caudalaesie of meedoen?

Ga dan naar de pagina’s van de werkgroep.

De Caudagroep heeft een eigen forum: CaudaNL.

Meer informatie

Dwarslaesiewiki – in de wiki kun je uitgebreide informatie vinden over de aandoening, gevolgen en complicaties.

Weer op weg – deze online cursus omgaan met je aandoening heeft een speciaal onderdeel dat zich richt op mensen met een caudalaesie.

Mijn verhaal – lees hier de verhalen van lotgenoten. Wil je jouw verhaal delen? Stuur het naar de redactie onder vermelding van Mijn verhaal-caudalaesie.