Medische zorg

stetoscoopWanneer je “gewoon” leeft met een dwarslaesie of caudalaesie, ga je naar je huisarts met ziektes of lichamelijke ongemakken die op zich niets met de aandoening te maken hebben. Blijf er echter attent op dat je huisarts je naar een gespecialiseerde revalidatiearts verwijst als je vermoedt dat de klacht iets met je aandoening te maken heeft. In veel gevallen kan je huisarts je doorverwijzen naar de revalidatiearts bij wie je al bekend bent.

Zeker wanneer je wat ouder wordt of je actieve revalidatietijd al weer wat langer achter de rug is, is het aan te bevelen tenminste eens in de twee jaar een gesprek te hebben met je revalidatiearts. Met een dwarslaesie of caudalaesie en de aandachtspunten die daarbij horen heb je je leven lang te maken en dus geldt ook hier:‘voorkomen (waar mogelijk) is beter dan genezen’.

 

Specialisten

Buiten je revalidatiearts krijg je ook te maken met andere medisch specialisten, bijvoorbeeld bij blaasproblemen, decubitus of pijn. Ook hierbij is het zaak dat deze medisch specialisten in voldoende mate patiënten met een dwarslaesie/caudalaesie zien en specifieke ervaring op dit gebied hebben.

Een gespecialiseerde revalidatiearts is bekend met de andere medisch specialisten in dit kader en werkt met hen samen. Dus ook hierover kan de revalidatiearts je adviseren.

Voorbereiding

Heb je een afspraak met je arts, bereidt het gesprek dan goed voor. Bij nieuwe klachten is het belangrijk dat de arts de aard van de klachten goed met je doorneemt en zo nodig een lichamelijk onderzoek doet. Wanneer je de klachten goed uit weet te leggen, kan een arts je beter helpen. Bovendien kom je dan meer te weten over de achtergrond van je klachten en het mogelijke verloop daarvan in de toekomst. Ook krijg je meer inzicht in de behandelmogelijkheden.

Goed voorbereid zijn draagt verder bij aan betere onderlinge communicatie. Dat heeft voor zowel de arts als voor jou een meerwaarde. Je moet je op je gemak kunnen voelen en je vragen en zorgen kunnen uiten. Wanneer dit het geval is, vergroot dat je vertrouwen. Je voelt je dan eerder gerustgesteld en zult beter gemotiveerd zijn om je aan bepaalde voorschriften of leefregels te houden.

De keuzehulpen op deze site kunnen helpen bij de voorbereiding.

Meer informatie

Regelhulp

Overheidssite met betrouwbare informatie, bedoeld om inwoners van Nederland de weg te wijzen in de zorg.

Kies Beter

Hier vind je snel de weg naar de plek waar je aandoeningsgericht kunt zoeken naar een behandeling of waar je zorgverleners of zorgverzekeraars kunt vergelijken.

Thuisarts Hier vind je betrouwbare en onafhankelijke informatie van huisartsen over gezondheid en ziekte.