Starten met een arbeidsbeperking: financiële tegemoetkomingen

Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, inspanning én geld. Zeker als ondernemer met een arbeidsbeperking kun je wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Gelukkig zijn er verschillende regelingen voor starters met een chronische ziekte of handicap, zodat je je droom kunt waar maken.

Welke regelingen zijn er voor starters?

1. Voorzieningen vanuit de UVW

Ontvang je een Ziektewet-, WAO-, WAZ-, Wajong- of WIA-uitkering? Dan kan het UWV je hierbij helpen. Een arbeidsdeskundige zal jouw plannen met je bespreken om te bepalen of deze haalbaar zijn. Is dit het geval? Dan kan het UWV je op verschillende manieren helpen bijv. met een starterskrediet, een voorbereidingskrediet en begeleiding. Lees hier wat het UWV je kan bieden.

2. Startersaftrek arbeidsongeschiktheid

Startende ondernemers met een arbeidshandicap kunnen gebruikmaken van de “startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid”: een extra korting op de belastingen, waarmee je als ondernemer mee te maken krijgt. Bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid heb je recht op het verlaagd urencriterium.

De aftrek kan drie keer gebruikt worden in een periode van vijf jaar. Het bedrag van de korting neemt in die tijd steeds verder af. Meer informatie lees je op de website van de Belastingdienst.

3. Bart de Graaff Foundation

De Bart de Graaff Foundation (BGF) helpt jonge mensen met een lichamelijke beperking bij het opzetten van hun eigen onderneming. Ben jij tussen de 15 en 35 jaar oud en heb jij een levensbepalende handicap of chronische ziekte? Dan kun jij “Bikkel” van de BGF worden. Daarmee wordt je een jaar lang ondersteund bij het opzetten van je eigen bedrijf. De stichting helpt je bij het creëren van een netwerk en zal je koppelen aan een mentorbedrijf dat jou coacht op zakelijk en persoonlijk gebied.