De Participatiewet, die op 1 januari 2015 in werking is getreden, vervangt de oude wet Werk en Bijstand (WWB).Ben je niet volledig en voor langere tijd arbeidsongeschikt en kun je, eventueel met ondersteuning, werken bij een ‘gewone’ werkgever?
Dan kan je ondersteuning krijgen vanuit de Participatiewet. Je krijgt dan 70 procent van het wettelijk minimumloon. Maar je uitkering kan lager zijn omdat je:
- samen woont met iemand of met anderen die een inkomen hebben (salaris verdienen)
- je in een koophuis woont
- je veel geld op je spaarrekening hebt (meer dan 20.000 euro per persoon).
De gemeente krijgt de plicht je te ondersteunen bij het vinden van werk. Het geld voor de Wsw en de Wwb wordt bij elkaar gedaan. Met dit fonds kan de gemeente bijv. extra inspanningen verrichten door het aanstellen van bijv. een jobcoach of organiseren van re-intergratie-trajecten.
Extra banen
Werkgevers en de overheid hebben een afspraak gemaakt. Zij moeten samen zorgen voor 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Die banen moeten er in 2026 zijn. Werkgevers en overheid moeten zich wel aan deze afspraak houden. Houden de werkgevers en de overheid zich niet aan de afspraken? Dan krijgen zij een boete. Met deze afspraken hebben mensen met een arbeidsbeperking meer kans op een baan. Deze afspraken zijn vastgelegd in de Quotumwet.
Informatiefolder
Ieder(in) heeft binnen het samenwerkingsprogramma PG werkt samen het informatieblad Mensen met een arbeidsbeperking, wat verandert er door de Participatiewet? samengesteld, waarin alle veranderingen op het gebied van werk en inkomen op een heldere manier wordt uitgelegd.