Rolstoelroutes

Er komen steeds meer wandelroutes die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Een goed overzicht geeft de Wandelzoekpagina. Hier kun je per provincie rolstoeltoegankelijke routes zoeken. Ze zijn voorzien van routebeschrijving en lengte-aanduiding.

Op de website Eropuit met de rolstoel kun je per provincie geschikte wandelingen vinden.

Wandelroutes getipt door onze leden:

brabantse biesbosch

De Brabantse Biesbosch is een wonderschoon natuurgebied met prachtige waterpartijen en grienden. Met de auto kun je parkeren aan de Spieringsluis Werkendam, ongeveer 100 meter voorbij de jachthaven is een parkeerterrein met 2 gehandicapten parkeerplaatsen. Vanaf daar kun je een mooie rondwandeling rollen over geasfalteerde paden.

2 kilometer verder is het nieuwe Bieschboschmuseumeiland met vrij toegankelijk restaurant, infocentrum en invalidentoilet.

rolstoelroute biesbosch

grafelijkheidsduinen

De Grafelijkheidsduinen is een schitterend gebied met een mooie natte vallei. Een kudde Schotse Hooglanders zorgt hier voor een afwisselende vegetatie. Aan de rand van het gebied ligt het door Napoleon gebouwde Fort Kijkduin. Boven op Fort Kijkduin is een restaurant en in het fort is een uniek Noordzee-aquarium. Beide zijn voor gehandicapten toegankelijk.

Grafelijkheidsduinen

koninklijke weg

De Koninklijke Weg loopt van paleis Noordeinde in Den Haag via Soestdijk naar paleis Het Loo en rolt door het Groene hart, over de Utrechtse Heuvelrug en via de Veluwe.De route is geschikt om met een rolstoel of handbike af te leggen.

Het traject van 170 km. is opgedeeld in etappes variërend van 6-12 km.

Koninklijke Weg

natuurpad Alloo

Het natuurpad Alloo op Texel is een initiatief van Staatsbosbeheer. Hier kunnen mensen met en zonder handicap genieten van een bijzonder stukje Texelse natuur. Het 4,5 km lange natuurpad (je kunt de wandeling ook inkorten tot 2,7 km) gaat via duin, bos, landbouwgebied en rond bloemrijk grasland waar veel weidevogels broeden.

Natuurpad Alloo

natuurtocht Millingerwaard

In natuurontwikkelingsgebied Millingerwaard kunnen mensen met een visuele of verstandelijke handicap en rolstoelgebruikers de natuurtocht ‘Wildernis op maat’ maken. Hiervoor zijn speciale informatiematerialen en ‘off the road’-rolstoelen beschikbaar.

Natuurtocht Millingerwaard

natuur zonder drempels

Natuur zonder drempels is de website van Groen en Handicap, het kenniscentrum voor een toegankelijke natuur voor iedereen. Per provincie beschrijft men de toegankelijkheid, bereikbaarheid en bruikbaarheid van Nederlandse natuurgebieden voor mensen met een beperking.

Natuur zonder drempels

paleis het Loo

De wandelroutes rondom paleispark het Loo zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De routes variëren in lengte van 3,8 tot 7 km en zijn gemarkeerd met paaltjes waarop het bekende rolstoelsymbool staat. De routes beginnen in Apeldoorn op de parkeerplaats tegenover de Pijnbomenlaan.

Paleis Het Loo

rol routes Zuid-Limburg

Wandelgids Zuid-Limburg biedt op de website gratis rolstoelroutes aan die men vanaf de site kan afdrukken.

ROL-routes Zuid-Limburg

rolstoelroute Teteringen

Het Platform Gehandicaptenbeleid Teteringen (Noord-Brabant) heeft een rolstoelroute samengesteld. De route “de Tetering” gaat over hogere zandgronden en door lagergelegen poldergebied. De route is 15 km lang en bestaat uit een bosroute van 7 km en een polderroute van 8 km. Info: De routebeschrijving is verkrijgbaar bij het Gemeentehuis, Hoeveneind 3 en bij de bibliotheek, gevestigd in ’t Web, Scheperij 13 te Teteringen. Voor alternatieve routes kunt u contact opnemen met: Platform Gehandicaptenbeleid Teteringen, Wildhage 2, 4847 CR Teteringen.

Rolstoelroute in Teteringen

Rolstoelroutes

Ben de Wolff onderhoudt deze site, waarop hij rolstoeltoegankelijke routes door de natuur inventariseert. Iedereen kan zijn favoriete route bij hem aanmelden.

Rolstoelroutes

Varen in De Wieden

Het bezoekerscentrum van het prachtige natuurgebied De Wieden, in de buurt van Giethoorn, beschikt over een rolstoellift. Daarmee kunnen  rolstoelgebruikers aan boord komen van de excursieboot, die o.a. tochten maakt naar de eendenkooi en de aalscholverkolonie.

Varen in De Wieden

Wandel- en rolroutes in Limburg

In samenwerking met de Stichting Revalidatie Limburg beschrijft de Limburgse Wandelsport Bond (LWB) wandelroutes die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. De routebeschrijvingen vermelden ook de bezienswaardigheden onderweg.

Wandel- en rolroutes in Limburg

Wildkansel op de Veluwe

De eerste rolstoeltoegankelijke wildkansel in Europa ligt op de Veluwe. Een wildkansel is een uitkijkpunt op palen, waar rolstoelers tot voor kort niet in konden komen. De wildkansel heeft een glooiende oprit van 50 meter. Startpunt is bij het bezoekerscentrum Nationaal Park Veluwezoom op de Heuvenseweg te Rheden.

Wildkansel op de Veluwe