Relatie en sexualiteit

Een belangrijk onderdeel van het leven en in een relatie is seksualiteit. Door een dwarslaesie verandert er lichamelijk erg veel. Veel mensen met een dwarslaesie schrijven zichzelf in seksueel en relationeel opzicht af. Vragen die we vaak horen, zijn: “Wie vindt mij in een rolstoel nu nog aantrekkelijk?”, “Wie wil er nu nog wat met mij?” en “Wat kan ik nog?”. Zeker in het begin zijn deze vragen volstrekt normaal. Hierover lees je meer in het boekje ‘Verwerkingsprocessen na een dwarslaesie’ van de Dwarslaesie Vereniging. Dit boekje is verkrijgbaar in de webshop.

Als je (te) lang negatief over je seksualiteit blijft denken, doe je jezelf tekort. Als je er op een bevredigende manier mee kunt omgaan, kan seksualiteit je zelfwaardering verhogen. En daarmee vergroot je weer je geluk en tevredenheid. Om dit te bereiken, heb je informatie over seksualiteit nodig. Op basis van informatie kun je tenslotte keuzes maken. Hier vind je een overzicht van publicaties en enkele nuttige websites.

Publicaties

Seksualiteit en Dwarslaesie
Door Jos Hendriks en Marja Wewerinke.

Deze uitgebreide tekst behandelt het onderwerp seksualiteit en dwarslaesie. Eerst komen de lichamelijke aspecten van seksualiteit zonder dwarslaesie aan bod. Vervolgens is er ruimschoots aandacht voor de gevolgen van een dwarslaesie. Daarbij wordt ingegaan op de relaties, opwinding, houdingen waarin je kunt vrijen, hulpmiddelen, vruchtbaarheid en zwangerschap. De tekst eindigt met enkele nuttige adressen en links naar meer informatie. De tekst is verkrijgbaar in de webshop.

Het_moet_wel_kunnen,_maar_niet_moeten_ Seks bij mensen met een dwarslaesie
Door Winifred Hazelhoff.

Weer eens lekker vrijen als vanouds… is dat weggelegd voor mensen met een dwarslaesie? ‘Als vanouds’ zal het nooit zijn, ‘lekker’ kan wel. Al valt er eerst heel wat te verwerken, onderzoeken, verkennen en ontdekken. Hierover interviewt Winifred Hazelhoff in dit artikel Jim Bender (revalidatieseksuoloog) en Thilde Rol (revalidatiearts), die in revalidatiecentrum Den Haag van de Sophia-stichting werken. Zij begeleiden mensen met een dwarslaesie bij het (her)vinden van hun seksualiteit.

Taboe_en_uniek
Interview met Veroni Steentjes van Intermobiel.

“Ik ben ruim acht jaar samen met mijn vriend Emile. Hij heeft me leren kennen met handicap. Veel mensen waren verbaasd over onze relatie. Veel collega’s van Emile vroegen meteen of we wel seks konden hebben. Normaal gesproken is dit niet de eerste vraag aan een nieuw stel, maar bij ons blijkbaar wel.”

Nuttige links

Sense Voor al je vragen over sex. Met speciaal op lichamelijk en visueel gehandicapte jongeren gerichte informatie over seksualiteit, relaties en intimiteit.
Stichting Intermobiel Digitale ontmoetingsplaats voor en door jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte die minder mobiel zijn of aan huisgebonden en voor de omgeving van deze jongeren. De informatie op deze website is waardevol voor iedereen met een handicap en hun omgeving, ongeacht leeftijd en ziekte.
NVSH De NVSH-website is een van de meest uitgebreide en breed opgezette sites over seksualiteit in de wereld. Er is zowel een Nederlandse, Engelse, Franse, Duitse, Spaanse, Russische versie met informatie over de meest uiteenlopende zaken.
Seksueel geweld Informatie voor professionals die zich bezighouden met het beleid en de aanpak van seksueel geweld. De onderdelen ‘Hulporganisaties’, en ‘Ik zoek hulp’ zijn speciaal bestemd voor slachtoffers, plegers en hun omgeving.