Rolstoelen

Hier vind je een aantal tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een (nieuwe) rolstoel. De aanvraag voor een rolstoel doe je bij de gemeente in het kader van de WMO.

De ergonomische zit voor rolstoelen

ergonomische zitDouble Performance ontwikkelde de ergonomische zit voor rolstoelen. In 2001 schreef Kees van Breukelen, destijds technisch directeur van Double Performance,  Deel I van de ergonomische zit (tijdschrift voor Ergotherapie okt. nr. 5, 2001).

Sinds die tijd heeft Double Performance ruim 2500 mensen met een dwarslaesie voorzien van een ergonomische zit in hun handbewogen rolstoel. Van en door die praktische zitpositioneringen is veel geleerd.

Dat heeft geleid tot nieuwe kennis en een aantal nieuw benodigde differentiaties van de initiële ergonomische rolstoelzit. Daarover wordt in De ergonomische zit, deel 2 verslag gedaan voorafgegaan door een stukje theoretische uitleg/onderbouwing.

 

De freewheel

freewheelDe freewheel klik je aan de voorkant van je rolstoel. De kleine voorwieltjes van de rolstoel gaan dan omhoog en je rijdt met drie wielen overal gemakkelijk overheen. Opritten en stoepranden neem je makkelijk en het rijden met de rolstoel kost minder inspanning. Te verkrijgen bij  Double Performance

Traxiotenclub

Met de Permobil Trax kun je heel goed in de natuur “uit de voeten”. Houd je ervan om de natuur in te trekken? Misschien is de Traxiotenclub dan iets voor jou.

Ga voor meer informatie naar traxioten.

Handbikes

handbikeDe handbike is de fiets voor rolstoelgebruikers. Er zijn ‘koppelbare’ en vaste modellen. De koppelbare modellen kun je eenvoudig aan je rolstoel bevestigen, en op de plaats van bestemming er weer af halen. In het algemeen worden deze handbikes (gedeeltelijk) vergoed door de gemeente in het kader van de WMO.

Er zijn, net als bij normale fietsen modellen met- en modellen zonder elektrische ondersteuning in de handel.

Bedrijven die handbikes verkopen en/of service verlenen zijn:

Bedrijven die o.a. handbikes verkopen en/of service verlenen:

Double Performance

Frontline

Welzorg Sport

 

De Pendel

De Pendel is een elektrische ‘brommer’ voor rolstoelgebruikers. De Pendel lijkt op een brede driewielige brommer. Hij is speciaal ontworpen voor mensen die in een handaangedreven rolstoel rijden. De Pendel mag zowel op het fietspad als in voetgangersgebieden rijden. Vanuit je rolstoel laat je de achterkant van de elektrische fiets zakken. Vervolgens rijd je het voertuig in en klem je je rolstoel met een druk op de knop automatisch vast. De Pendel rijdt op twee oplaadbare accu’s.

Meer informatie:  Roll-on.

Elektrische hulpaandrijvingen

Voor handbewogen rolstoelen zijn er verschillende Elektrische hulpaandrijvingen op de markt. Een paar voorbeelden:

ZX-1

Lightdrive

Emove

Smartdrive

 elektrische hulpaandrijving

Aandrijfkastje Viamobil

De Viamobil kan rolstoelbegeleiders verlichting geven. Het is een kastje dat achter op de rolstoel is te monteren. Met de oplaadbare accu zijn ritten tot 15 km mogelijk. Ook handig bij steile op- en afritten, wandel- en bospaden, en obstakels als stoepranden en oneffenheden in het wegdek. Meer informatie: Eureva.

Rolstoelbanden

Speciale banden

De firma Greentyre is gespecialiseerd in banden voor rolstoelen en fietsen. De banden kunnen niet lek gaan en het materiaal gaat drie tot vier maal langer mee dan rubber. De banden zijn in zwart, grijs, blauw, rood, geel en groen leverbaar. Behalve productinformatie staan in de catalogus van Greentyre ook tips voor het monteren van de banden en veel technische achtergrondinformatie.

Voorkomen van lekke banden

Lekke banden zijn het meest voorkomende mankement van rolstoelen. Tyresafe voorkomt lekke banden. De vloeistof spuit je eenmalig via het ventiel in de binnenband. Bij een lek ontstaat door de uitstromende lucht een chemische reactie in de vloeistof, waardoor de band gedicht wordt. Tyresafe gaat de hele levensduur van de binnenband mee (5 of 6 jaar) en is bruikbaar bij de gewone fietsventielen (officieel het Dunlopventiel) en het zogenaamde autoventiel. Tyresafe is te koop bij de fietshandelaar.

Rolstoel op trekhaak auto

Er bestaan verschillende systemen om een rolstoel op de trekhaak van een auto te zetten. Zie bijvoorbeeld: Harmar.

Strandrolstoelen

De Jutter

Dit zijn rolstoelen waarmee eenvoudig een wandeling gemaakt kan worden over het strand, over de onverharde paden van het bos, door een sneeuwlandschap of over de hei. Door de speciale banden is de Jutter licht voort te bewegen over moeilijk begaanbare terreinen. Meer informatie:  Off the Road Wheel Systems.

Cadweazle

De Cadweazle is een elektrisch aangedreven strandrolstoel. Deze is te huur op diverse locaties in Nederland. Meer informatie:

catweazle