Rolstoelen

Hier vind je een aantal tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een (nieuwe) rolstoel. De aanvraag voor een rolstoel doe je bij de gemeente in het kader van de WMO.

Check je zit: zit je wel goed?

Rolstoelgebruikers vinden het vaak lastig om objectieve informatie te vinden over de geschiktheid van een rolstoel, die past bij de individuele situatie. Hoe prettig zou het zijn wanneer je zelf goed geïnformeerd bent en minder afhankelijk wordt van een rolstoeladviseur of ergotherapeut?

Check je zit  is een initiatief van Revalidatiecentrum Heliomare. Hier vind je informatie over rolstoelen, goede zithouding, tips van gebruikers en nog veel meer.

Linda Valent (ergotherapeut en onderzoeker Heliomare R&D) heeft het initiatief genomen om deze website te ontwikkelen. Aan de ontwikkeling van de site hebben meegewerkt veel rolstoelgebruikers, de zit-expertgroep Zitten Zonder Zorgen, Reade, en verschillende patiëntenverenigingen waaronder Dwarslaesie Organisatie Nederland.

De website leert je meer over zitten en rijden in de rolstoel. Daarnaast helpt de site je te bedenken hoe jouw lichaamsmogelijkheden en gebruikswensen goed vertaald kunnen worden in de rolstoel. Dit helpt om zit- en rijproblemen in de handbewogen of elektrische rolstoel te voorkomen.

Op de site vind je ook een screeningstool waarmee je kunt controleren of jouw zit- en rijhouding in de rolstoel oké is. Je kan deze uitkomsten downloaden, net als de checklists die je helpen bij de rolstoelkeuze en -aanmeting. Bekijk ook de filmpjes met handige tips van andere rolstoelgebruikers.

De freewheel

Handbikes

De Pendel

Elektrische hulpaandrijvingen

Rolstoelbanden

Rolstoel op trekhaak auto

Strandrolstoelen