Ouder worden

Heb je het idee dat je langzamer wordt, eerder vermoeid bent, meer pijn ervaart of dat je kracht afneemt? Heb je meer hulp nodig of het idee dat jedingen niet meer kunt die vroeger routine voor je waren? Dan dringt de volgende vraag zich op: zijn dit normale verschijnselen van ouder worden of speelt je dwarslaesie hier een rol? Regelmatige controles bij de revalidatiearts kunnen helpen om deze vragen te beantwoorden en problemen voor te zijn of te verminderen.

Ouder worden met een dwarslaesie is een belangrijk onderzoeksonderwerp. En terecht, want steeds meer rolstoelgebruikers krijgen te maken met overbelaste schouders, het carpaaltunnelsyndroom, krommingen in de wervelkolom en ademhalings-, nier- en huidproblemen. Rolstoelgebruikers met een dwarslaesie functioneren tegenwoordig op een hoog activiteitenniveau en kunnen in het dagelijks leven steeds zelfstandiger leven.

Gevolgen van het ouder worden kunnen zijn:

  • Afname van functie cq. verminderde lichamelijke onafhankelijkheid. Er is sprake van functieafname als de tijd die nodig is voor hulp met ten minste een uur per dag toeneemt. Dit geldt overigens voor iedereen die ouder wordt.
  • Toename van schouderklachten, gewicht en veranderingen in de houding, zoals scoliose (vergroeiing van de ruggenwervel in zijwaartse richting).

Uit onderzoek in 2005 naar gezondheid en levenskwaliteit onder mensen met een dwarslaesie bleek dat deelnemers over het algemeen tevreden waren met hun leven. Alleen degenen die dertig tot veertig jaar een dwarslaesie hadden, gaven aan dat de kwaliteit van leven voor hen verslechterde.

Boekje: Ouder worden met een dwarslaesie

Enkele leden van Dwarslaesie Organisatie Nederland hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het boek “Dit is wie ik ben. Ouder worden met een lichamelijke beperking”. Initiatiefnemer is BOSK, de vereniging van mensen met een aangeboren lichamelijke beperking.

In dit boek vind je informatie en tips over hoe je zo goed mogelijk kunt omgaan met het proces van ouder worden met je beperking. Met aandacht voor fit en gezond blijven: omgaan met vermoeidheid en chronische pijn, slapen, medicatie, voeding, bewegen, valpreventie. En ook: hoe zorg je goed voor jezelf, zodat je voldoende veerkracht ontwikkelt en je netwerk onderhoudt?

Werk en vrijwilligerswerk en het regelen van voldoende ondersteuning komen ook uitgebreid aan bod. Vier mooie portretten, o.a. van ons lid Gerda van ’t Land (directeur Buitengewoon Reizen), maken deze uitgave compleet. .

Voor € 3,– (verzendkosten) is het boek in de webshop te bestellen.

Boekomslag Ouder worden