De rekensom van afvallen en eten
Dikker worden gaat over energie. Met eten en drinken geef je je lichaam energie, en met alles wat je op een dag doet, gebruik je energie. Eet en drink je meer dan je verbruikt, dan kom je aan. Verbruik je meer energie dan je inneemt (eten en drinken) dan val je af.
Afvalmethodes beloven vaak veel meer dan een kilo per maand afvallen. Dat klinkt aanlokkelijk, maar veel methodes zijn niet zo gezond voor mensen met een dwarslaesie. Maar: elk nadeel heb z’n voordeel! Langzaam afvallen, met 1 kilo per maand, is veel beter voor je lichaam, en de kans dat je daarna goed op gewicht blijft, zonder te jojo’en, is ook nog eens veel groter. |
De energie die je te veel eet, wordt opgeslagen als vet. Het vet is een reservepotje. Dat wordt gebruikt op dagen dat je minder eet dan je verbruikt. Het vetlaagje wordt als energie gebruikt, en zo val je af.
Hoeveel energie verbruik je?
Mensen zonder dwarslaesie verbruiken gemiddeld 1900-2600 calorieën (energie) per dag. Mensen mét een dwarslaesie verbruiken véél minder. Een grove schatting is: 1400-1800 calorieën per dag.
(Dat geldt niet als je grote wonden (decubitus) hebt, of heel veel spasmes, of ernstige ontstekingen, óf als je pas sinds kort een dwarslaesie hebt. Als een van deze dingen voor jou geldt, raadpleeg dan altijd eerst je revalidatiearts voordat je deze Succesformules gaat gebruiken! Doe dat ook als je erg intensief sport, en als je een incomplete laesie hebt.)
Hoeveel energie moet je dan eten om af te vallen?
Om af te vallen moet je dus minder calorieën innemen dan je verbruikt. We raden aan om niet lager te gaan dan 1000 calorieën per dag. Dat is (net) genoeg om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Met 1000 calorieën val je langzaam af, ongeveer 1 kilo per maand. Dat lijkt weinig, maar het is slim! Langzaam afvallen is beter dan snel afvallen. Met langzaam afvallen verklein je de kans op gezondheids-problemen. Bijvoorbeeld de kans op drukwonden (decubitus). Dan maar liever wat langer over afvallen doen!
Calorieën tellen is in de praktijk best lastig, omdat je van alles wat je eet (en drinkt!) eerst het aantal calorieën op moet zoeken. Er zijn boekjes met lijsten van heel veel voedingsmiddelen. Er zijn ook apps voor je smartfoon en op Internet. |
Maar iedereen is anders
Omdat iedereen anders is, zul je zelf moeten zoeken wat voor jou zelf werkt. Ben je een vrouw van 50 en 1 meter 60 lang met een hoge laesie, dan val je met 1000 cal misschien nauwelijks af. Maar ben je een jonge actieve en sportieve vent van 23 en 1 meter 95 lang, met een lage laesie, dan val je bij 1400 calorieën meer dan een kilo per maand af. Begin dus met calorieën tellen, en schrijf op hoeveel je per maand afvalt. Meer dan 1-2 kilo per maand afvallen hoeft niet! En minder dan 1000 cal eten per dag kan, maar als je dat lang volhoudt, kan het ook ongezond zijn. Als je al dat gereken lastig vindt, kan een diëtist je helpen om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt.
Is calorieën tellen niet ouderwets?
Tegenwoordig wordt vaak aangeraden om juist niet je calorieën te tellen, maar vooral op te letten dat je gezond eet. Dat is een goed advies, maar de meeste mensen met een dwarslaesie worden juist dikker als ze dat doen. Het geldt eigenlijk alleen voor mensen die binnen het ‘normale’ energieverbruik vallen, van 1900-2600 calorieën. Het idee is: als je gezond eet, met niet te veel vette dingen, geen extra suiker, en veel groente, eet je vanzelf niet te veel. Als je dan ook nog een paar keer per week aan beweging doet, komt het vanzelf goed en blijf je mooi op gewicht. Misschien heb je deze aanpak zelf ook geprobeerd.
Weeg je in het begin elke week of elke twee weken. Als je meer dan een kilo per maand aan het afvallen bent, is het verstandig om iets meer te eten. Bijvoorbeeld 100 calorieën per dag meer, tot je op een kilo afvallen per maand zit. |
Grote kans dat je helemaal niet op hetzelfde gewicht bleef, maar alleen maar aankwam. Dat komt dus omdat je met een dwarslaesie veel minder calorieën nodig hebt.
Bewegen helpt! Je verbruikt er niet heel veel calorieën mee, omdat je niet met je hele lijf kunt bewegen, maar het helpt wel. Elke dag een half uurtje bewegen is echt goed voor je. Je hoeft niet naar de paralympics: op deze site vind je ook een dvd waarmee je thuis voor de tv oefeningen kunt doen met elk spiertje dat het wél doet. Wil je meer, lees dan het boekje Fit blijven met een dwarslaesie. link naar shop |
1200 calorieën maar?
1200 calorieën is echt weinig. Voor je gevoel lijkt het ook niet genoeg, je zult een tijdje nodig hebben om eraan te wennen. In het begin heb je waarschijnlijk vaak trek in meer eten. Zelfs als je net gegeten hebt. Dat is ook logisch: in de tijd dat je steeds verder aankwam, heb je je lichaam laten wennen dat nodig was. Nu moet dat eerst ontwennen.