Toegankelijkheid

In de meer dan 10 jaar dat ik u heb lastiggevallen met mijn columns hebt u mij nooit horen klagen over toegankelijkheid in Nederland. Dus het wordt hoog tijd!

Benengebruikers hebben vaak het idee dat 90 procent van dit land toegankelijk is. En dan zeg ik: ‘Laat me niet lachen!’ (Want dat is mijn werk. ) Ga maar eens bij een paar vrienden of familieleden op bezoek in uw denkbeeldige rolstoel (die staat in het schuurtje naast de lege flessen). Ik geef u op een briefje (mag ik dan uw adres?) dat u bij de meesten niet zelfstandig binnenkomt.

Maar dat is nog niets vergeleken bij het vakantie aanbod. Vind maar een vakantiepark met een rolstoelhuisje voor pak ‘m beet vier personen in Nederland. Als je er dan ook nog wil kunnen zwemmen, dan blijven er al gauw, even rekenen, een stuk of twee over. En ik onderdrijf niet! Dus dan maar niet zwemmen, als je fatsoenlijk kan slapen en poepen ben je al dik tevreden als roller. Zelfs vijfsterren campings, waar ik doorgaans pleeg te verblijven (want ik houd van kamperen maar je moet het niet overdrijven qua doorgewinterdheid), zijn vaak verstoken van rolstoelsanitair.

Maar we zijn er nog niet, want je wilt ook wat doen op vakantie nietwaar? Dus trekje ‘t rekje met folders op de receptie leeg en ga je er enthousiast aan mee de slag. Uiteindelijk blijft er dan weinig anders over van je stapeltje dan het kantklosmuseum (’s zondags gesloten) de melkproeverij (rechtstreeks van de koe, aldus de folder, dus dat wordt bukken) en de speeltuin, met uitzondering van de wip, de schommel en de glijbaan. Resteren de picknicktafel en het invalidentoilet. Ook leuk…

Gelukkig regelt vrouwlief bij ons de vakanties, en het lukte haar dit jaar wonder boven wonder wéér: ‘Leuke winkeltjes voor mij, mooi zwembad onze dochter, en een invaliden wc voor jou!’

En tóch klopt er iets niet….

Burugo

columns      facebook.com/burugocolumns     twitter

Meer lezen?

Bestel het boek ‘Burugo, vrolijke verhalen uit het leven van een rolstoelgebruiker’

Leden €4,-/Niet leden €8,- (incl. verzendkosten)

Ga naar de webshop.

boek burugo