Stokbrood

Onmogelijk is het. Echt waar, je kunt als roller niet zelfstandig een stokbrood aanschaffen. Dat heb ik zojuist proefondervindelijk kunnen vaststellen. Zwaar zijn ze niet hoor, stokbroden. Dat valt enorm mee. En ik kan me financieel heus wel een stokbrood veroorloven, daar ligt het ook niet aan. Maar ze zijn gewoonweg te lang, of te breed dat hangt ervan af hoe je hem vasthoudt. Eigenlijk hoort men zo’n stokbrood onder de arm te vervoeren (uit de mond riekend naar knoflook en met een alpinopet op het hoofd), maar dat gaat bij mij niet. Ik vervoer mijn boodschappen altijd in mijn rugtas. En daar past van alles in, maar geen stokbrood. De bijbehorende Paturain, (de b-merk variant hoor, want ik ben niet rijk) zit al veilig in de tas. Maar smeerkaas eten zonder stokbrood vind ik onhandig, dus dat ding moet toch echt mee.

Stokbrood op schoot gaat net, qua breedte. Hij past mooi tussen de wielen. Maar stokbroden zijn enorm windgevoelig, dus u snapt wel wat er gebeurt. Ook als het niet waait trouwens want door mijn duizelingwekkende roltempo maak ik veel rijwind (ik blaas als het moet een volwassen vent van zijn brommer*) wat het aerodynamisch gehandicapte stokbrood niet aankan. Het stomme ding waait meteen weer helemaal terug naar de supermarkt. Dat heb ik weer, een stokbrood met heimwee. Moet ik hem opnieuw betalen straks, vind je het gek dat ik niet rijk ben?

Oké dat laatste heb ik iets overdreven maar toch waait het kreng om de haverklap van je schoot, en na een haverklap of zeven kom je dan thuis met een verfomfaaid mormel waar de honden geen stokbrood van lusten

Je kunt zo’n stokbrood ook in de supermarkt in stukjes laten hakken trouwens. Maar hee… dan is het geen stokbrood meer, dan zijn het twintig hele kleine boterhammen. En ik wil stokbrood onder mijn (imitatie)Paturain! Op mijn boterhammen doe ik wel pindakaas.

Goedkope pindakaas.

*grapje geleend van van Kooten & de Bie

BURUGO  

columns    facebook.com/burugocolumns

twitter   instagram

Meer lezen? Ga naar de webshop

boek burugo