Stemmen

Yes! Er mag weer gekozen worden. Wekenlang heb ik me gek zitten verdiepen in de verschillende verkiezingsprogramma’s en ik ben eruit hoor. Ik ga stemmen.

Op de kieslijst barst het van de partijen dus keuze genoeg zou je denken. Ik zie bijvoorbeeld partijen voor ouderen, piraten, boeren, dieren, en sporters. Maar hoe ik ook zoek, de PVDR (Partij Voor De Rollers) staat er wéér niet op.  Laat staan de PVDLCDGZE (Partij Voor De Linkshandige Columnschrijvers Die Graag Zuurkool Eten).

Dus dan wordt het maar weer een partij waar ik het verder een beetje mee eens ben volgens mijn gezonde verstand en de stemwijzer.

De keuze voor het juiste stemlokaal was trouwens ook een ingewikkelde. Want er staan er een stuk of zeven vermeld op het formulier. Maar gelukkig staat er netjes bij vermeld of deze al dan niet rolstoeltoegankelijk zijn zodat men er eentje kiezen welke dat niet is, om er zeker van te zijn geen rollers tegen te komen tijdens het stemmen. Super handig!

Ik meld me bij één van de zes lokalen waar wél een rolstoel logootje bij staat. Binnen zit er een mannetje of vijf (inclusief drie vrouwen) mij verwachtingsvol aan te kijken vanachter hun tafels en begin ik aan het stemritueel dat tot mijn verbazing met iedere verkiezing ouderwetser lijkt te worden. Ik herinner me in een ver verleden nog een stemcomputer, maar tegenwoordig moet je gewoon weer kleuren met een ouderwets potloodje. Ik vermoed dat we bij de volgende verkiezingen onze stem gekleed in een berevel met een klein rood beiteltje in een rotswand moeten hakken.

Of ik online (!) mijn stemervaring wil doorgeven vraagt één van de vijf tafelzitters na afloop. En dat wil ik wel want er is een mooi laag stemhokje geregeld, dus mijn stemervaring was best in orde. Verbeterpuntje is dat de sleuf in die vuilnisbak waar het formulier in moet een beetje hoog zit. Maar verder heb ik zoals altijd weer genoten van mijn stemervaring. En, belangrijker nog, ik heb stiekem zo’n  rood potloodje mee kunnen pikken voor thuis!

BURUGO  

columns    facebook.com/burugocolumns

twitter   instagram

Meer lezen? Ga naar de webshop

boek burugo