Oude koeien

Tijdens mijn handbiketochtje door de Alblasserwaard moesten op een smal bruggetje twee meneren in overalls – herstel ketelpakken - die tegen het hekwerk stonden te leunen even de teentjes intrekken om mij langs te laten. Ze deden het met zichtbare tegenzin. Lange tenen waarschijnlijk, of stalen neuzen dat kan ook.

Dertig meter verderop werd mijn aandacht getrokken door een hoop kabaal en gespetter afkomstig  van een koe die in de sloot was beland. Of een stier, dat kon ik niet zien want ik had geen duikbril bij me. Er lag een rund in de sloot in elk geval.  Het arme beest probeerde van alles maar kon niet meer op de kant komen. Het andere vee stond erbij en keek ernaar. En ik heb wel trapondersteuning maar dit leek mij toch echt iets te hoog gegrepen. Bovendien zat mijn sleepkabel in de was.

Ik rolde maar even terug naar de mannen van de tenen. ‘Er ligt daar een koe in de sloot’. De heren leken niet erg onder de indruk.  Maar liepen schoortenend toch maar even mee. ‘Die komt er zo niet uut’ was de razend scherpe conclusie. ‘Ie-mot moar effe bij die boerderij het erf oploop’n.

Loop’n? Opeens begreep ik die lange tenen. Die lui hadden natuurlijk geen idee wat een handbike was en dachten vermoedelijk dat ik één of ander stadse mafkees was die met zijn hypermoderne ligfiets de polder onveilig kwam maken om zich een beetje met hun koeien te bemoeien (dat rijmt lekker zeg!). Maar daar was – op het mafkees gedeelte na – helemaal niets van waar natuurlijk. Terwijl ik naar de bewuste boerderij fietste vroeg ik mij nog af of het een oude koe betrof, want die mag je nooit uit de sloot halen om één of andere reden. Ook niet echt een diervriendelijke uitdrukking trouwens, maar zand erover (nee dát is aardig…).

Uiteindelijk heb ik met gevaar voor eigen leven – want boeren hebben altijd bloeddorstige honden - het boerenerf betreden en de boerin verwittigd van het één en ander.  Ze bedankte mij mondjesmaat, waarschijnlijk met de gedachte ‘die stadse mafkees zal die koe zelf wel de sloot ingeduwd hebben met zijn rare ligfiets’

BURUGOcows-73371_960_720

columns    facebook.com/burugocolumns

twitter   instagram

Meer lezen?

Bestel het boek ‘Burugo, vrolijke verhalen uit het leven van een rolstoelgebruiker’

Leden €4,-/Niet leden €8,- (incl. verzendkosten)

Ga naar de webshop.

boek burugo