Nooduitgang

WAAAHAAR, waar is hier de nooduitgang? Ik kan het moeiteloos meezingen. Maar ik hoop niet dat ik werkelijk een keer in paniek een gebouw moet verlaten.

Want de hoofdingang van veel  gebouwen kun je nog wel zelfstandig betreden als het een beetje meezit,  maar nooduitgangen leiden steevast naar gapende dieptes van een halve meter of meer. En dan heb ik het alleen nog maar over de begane grond. Als je halsoverkop een verdieping moet verlaten kun je het schudden als roller. Want de lift mag je bij brand niet gebruiken staat er altijd bij vermeld, en je wilt natuurlijk geen bekeuring riskeren. Wat je dan wél moet doen staat er nooit bij, dus je zult - terwijl het  gebouw in de fik staat en iedereen zich als kippen zonder koppen uit de voeten maakt - iemand aan zijn jas moeten trekken en met je vriendelijkste gezicht vragen of het hem of haar eventueel schikt jou op de rug te vervoeren naar een veiliger oord. En laten we de onwaarschijnlijke hypothese aanhouden dat je dit voor elkaar krijgt. Dan heb je nog altijd het probleem dat je rolstoel in het inferno is achtergebleven en je dus het hele eind naar huis moet tijgeren. Leg dat thuis maar eens uit aan je partner.

Dus wat ik altijd doe alvorens ik een gebouw betreed – let op rollers, hier volgt een gouden tip! - is eerst even kijken of het niet in de fik staat. Dat scheelt al een stuk.

Hetzelfde probleem heb ik trouwens in mijn eigen huis. Wij slapen op de verdieping welke ik via mijn traplift weet te bereiken.  En die lift mag niet in de fik want dan vervalt de garantie. Dus hoop ik maar op brandweermensen die met zo’n  trampoline voor mijn huis gaan staan zodat mijn huisgenotes mij uit het raam kunnen gooien.

Om het wat overzichtelijker te maken heb ik dit schema ontworpen.

nooduitgang

 

Burugo

 

columns      facebook.com/burugocolumns     twitter

Meer lezen?

Bestel het boek ‘Burugo, vrolijke verhalen uit het leven van een rolstoelgebruiker’

Leden €4,-/Niet leden €8,- (incl. verzendkosten)

Ga naar de webshop.

boek burugo