Je nes parlez pas Francais

Dat zul je altijd zien, nooit gaat het ding stuk, ben je een keer met je auto helemaal aan het eind van de wereld (want dat is Bretagne voor mij) krijg je autopech.

Het raam was de boosdoener. Wilde nog best open gaan, maar nooit meer dicht. Het navigatiesysteem dirigeerde ons in het Nederlands (Echt knap!) naar een Frans bedrijventerrein waar zich de lokale merkdealer bevond.

De automonteur keek mij vragend aan, maar ik moest eerst even diep nadenken want de enige Franse zinnen die ik er verstaanbaar uit kan krijgen zijn ‘Je nes parlez pas Francais’ en  ‘Voulez vous  coucher avec moi ce soir? ’. Eén van de twee zinnen betekent dat je geen Frans spreekt. En ik weet welke,  want die andere zin had ik eerder die middag per abuis tegen de serveerster op een terrasje uitgesproken.

Het was een aardige man, de monteur. Tenminste dat vermoed ik want hij was niet te verstaan. Ons afvragend of die Fransen elkáár wel verstaan wachtten we de reparatie af in de showroom waar we ons tegoed deden aan koffie, frisdranken, en toiletbezoek in drievoud. Wij vroegen ons nog wel even af of het niet érg Hollands was, zoals wij uitgebreid van deze gratis service zaten te genieten. Maar ik concludeerde cynisch dat dit heus allemaal wel dubbel en dwars in de prijs verrekend zou worden door die onbetrouwbare Fransen.

Ik had deze zin nét uitgesproken toen de monteur, met mijn sleutelbos  zwaaiend, kwam aangelopen. Wederom onverstaanbaar gemummel uitpruttelend. Het raam was gerepareerd, dat zal de strekking geweest zijn want alles functioneerde weer als vanouds.

Maar het meest frappante van het hele voorval was dat de beste man er geen cent voor wilde hebben! Zelfs niet na mijn aandringen (niet zo heel lang natuurlijk).

Eén ding vraag ik mij nog wel af. Was het nou gratis omdat ik in een rolstoel zit, of zijn het gewoon leuke mensen die Fransen?

Burugo

columns      facebook.com/burugocolumns     twitter

Meer lezen?

Bestel het boek ‘Burugo, vrolijke verhalen uit het leven van een rolstoelgebruiker’

Leden €4,-/Niet leden €8,- (incl. verzendkosten)

Ga naar de webshop.

boek burugo