La douce France

Het is een fauteuil roulant, een rolstoel in het Frans. Ik had het nog speciaal opgezocht voordat we op vakantie gingen naar Bretagne. Dat klinkt misschien wel een stuk comfortabeler dan ‘rolstoel’ maar daar  voelde ik helemaal niets van.

Het viel me langs de Franse tolweg meteen op dat ze op iedere parkeerplaats rolstoeltoiletten hebben geregeld. Da’s beter dan thuis, meldde ik tevreden aan mijn reisgenotes. Klein nadeel: Je moet er  je behoefte doen met één hand. De andere heb je nodig om je neus dicht te knijpen want van hygiëne hebben ze minder Camembert gegeten de Fransozen. Ze noemen het ‘La douce France’  (het zoete Frankrijk) maar zo rook het niet!

De rest van de week  bezochten we braaf de bezienswaardigheden welke zich binnen  een redelijk actieradius van onze caravan bevonden. De Mont St- Michel was er één van. Vanaf de parkeerplaats werden we met een prima toegankelijke bus keurig netjes gedropt op het schilderachtige schiereiland vol oude gebouwen.  Het beklimmen van de steile straatjes leek mij schier onmogelijk voor een gewone sterveling, laat staan voor eentje in een fauteuil roulant. Dus ik posteerde mij tres comfortable op een terras aan het begin van zo’n straatje terwijl de rest van mijn gezin met frisse tegenzin de berg met winkeltjes beklom. Zonnetje op mijn bolus, en een licht alcoholische versnapering ( €6,-, we spraken er schande van, de andere Nederlanders en ik) in de hand. Laat de boeren maar dorsen!  Mais laissez les agriculteurs battent! (of zoiets).

Het was intussen behoorlijk druk geworden in het straatje, dus tijdens de wandeling terug naar de bus heb ik per ongeluk een stuk of wat Chinezen, een paar Amerikanen en een Franse agent tegen de kuiten gereden.  Maar er werd gelukkig niemand boos op mij, behalve de agent. En ik wilde me hiervoor wel verontschuldigen maar ik wist niet wat pardon in het Frans was.

Een maand later viel er thuis een Franse bekeuring op mijn Hollandse deurmat.  ‘dépassement de la limite de vitesse’ stond er op.

Dat zal dan wel met die agent te maken hebben.

 

BURUGO

 

columns      facebook.com/burugocolumns     twitter   instagram

Meer lezen?

Bestel het boek ‘Burugo, vrolijke verhalen uit het leven van een rolstoelgebruiker’

Leden €4,-/Niet leden €8,- (incl. verzendkosten)

Ga naar de webshop.

boek burugo