Henk en Thea

Stel, je heet Henk of Thea en je hebt zin om met een paar vrienden naar een concert te gaan, dus je wilt via internet kaarten bestellen. Maar dan blijkt dat alle mensen die Henk of Thea heten speciale kaarten moeten kopen, telefonisch. En dat ze maar één begeleider mee mogen nemen. Of dat je samen met je partner op vakantie wil, en dat dan blijkt dat je speciale Thea-of-Henk-huisjes moet boeken die altijd zespersoons of meer zijn – als ze er al zijn – en dus hartstikke duur. Wil je bij je zwager op verjaarsvisite, blijkt dat zijn huis niet te betreden is voor mensen die Thea of Henk heten. Of een avondje naar het café, jezelf eens lekker vol laten lopen, is er geen toilet aanwezig waar mensen naartoe kunnen met de naam Henk of Thea. Je hebt een beeldig mantelpakje/accuboormachientje op het oog, blijkt-ie in een winkel te liggen waar Thea’s  noch Henken naar binnen kunnen.

Gelukkig zijn de meeste overheidsgebouwen wel toegankelijk voor Thea’s en Henken. Kun je altijd nog gezellig gaan buurten op het ministerie van landbouw. Wel eerst even kijken of je met de trein kunt, want niet alle stations zijn Thea-en-Henk-toegankelijk. Anders moet je zo’n speciaal Thea-en-Henk-busje laten komen.

En er is nog meer goed nieuws, want er is nu een VN-verdrag voor mensen de Thea of Henk heten, en daarin staat dat alle gemeenten hun best moeten doen om toegankelijkheid voor Thea’s en Henken zo spoedig mogelijk te waarborgen. Behalve als het gebouw een leuk oud geveltje heeft met een ingang waar geen Thea of Henk doorheen kan. Dan is het zonde van het geveltje. ‘We kunnen natuurlijk niet heel Nederland gaan aanpassen voor die paar mensen die Thea of Henk heten.’

Dus Thea, als je ergens niet naar binnen kan, dan vraag je toch gewoon of iemand je helpt? En Henk, wat geeft het dat nooduitgangen bijna nooit door jou te verlaten zijn, hoe vaak is er nou brand? Niet zo zeuren hoor, jullie hebben toch een Thea-en-Henk-parkeerkaart?!

 

BURUGO

columns    facebook.com/burugocolumns

twitter   instagram

Meer lezen?

Bestel het boek ‘Burugo, vrolijke verhalen uit het leven van een rolstoelgebruiker’

Leden €4,-/Niet leden €8,- (incl. verzendkosten)

Ga naar de webshop.

boek burugo