Fietslamp

‘Pap, mijn fietslamp is stuk.’ Als ik dat hoor gaat mijn hart open. En dan bedoel ik niet het feit dat ik word aangesproken met een synoniem voor een bord Brinta, maar wel dat er een reparatieklus in het verschiet ligt. Lekke banden, weigerende remmen, loszittende zadels, verdwenen sturen, verroeste lagers, spaken die in de war zitten, het kan mij niet gek genoeg!

Zolang het te repareren object maar niet zwaarder is dan 15 kg en hoger dan 1,43 meter. Subiet hijs ik mij dus in mijn oude kloffie en beweeg mij naar de schuur om dit klusje te klaren. Eerst de radio aan doen natuurlijk, anders wordt het niks, en vervolgens het corpus delicti aan een grondige inspectie blootstellen.

Al na een kwartier trek ik feilloos de juiste conclusie: ‘Hij is stuk’. Ik ga even naar het woonhuis om dit trots te melden aan mijn dochter. Helaas is haar smartphone stukken interessanter dan mijn enthousiaste mededeling (wat doen ze toch met die dingen?). Maar niet getreurd en snel terug naar de garage om de weigerende lamp te demonteren. Ik pak meteen mijn Engelse sleutel (Bahco in vakjargon) van de muur want die heb je altijd nodig (Al mijn gereedschap hangt netjes aan de onderste helft van de muur in de garage) en ga keihard ‘Ohwoh Black Betty bèmelèm’ meebrullend’ de fiets te lijf. Als ik per ongeluk iets te enthousiast met mijn rolstoel de fiets beroer valt deze om en neemt netjes volgens het domino principe het stalen ros van mijn vrouw mee in zijn val. Beide rijwielen komen vervolgens tot stand tegen mijn handbike die daar nietsvermoedend stond te wachten. Gelukkig kan ik nog prima bij de koplamp. Ik hoef niet te prutsen aan de dynamo of de bedrading want tegenwoordig zijn fietslampen draadloos en van roestvrij plastic. Vakkundig en zonder Bahco vervang ik de batterij en het lampje brandt weer als een tierelier.

Volgende week maak ik stiekem de remmen onklaar.

columns  twitter  facebook.com/burugocolumns

Meer lezen?

Bestel het boek ‘Burugo, vrolijke verhalen uit het leven van een rolstoelgebruiker’

Leden €4,-/Niet leden €8,- (incl. verzendkosten)

Ga naar de webshop.

boek burugo