Draaideur

Kent u dat? Van die grote draaideuren meestal in openbare gebouwen? Die dingen gaan vrij langzaam vind ik. Té langzaam wat mij betreft. Rollen gaat in mijn geval nu eenmaal wat sneller dan de meeste mensen lopen. Maar goed, ik ben de beroerdste niet (want dat is mijn ome Anton al) dus ik houd me netjes in, en rol effe wat langzamer met het rechtsom draaiende gevaarte mee. So far so good.

Nou zit er vaak zo’n knop bij die draaideuren met een rolstoelachtig plaatje erop. En als je erop drukt gaat de deur gek genoeg niet sneller draaien maar juist langzamer. Véél langzamer heb ik proefondervindelijk vast kunnen stellen. Dus ik mijd die knop als de pest, dat snapt u ook wel!

Maar toen ik onlangs onze bedraaideurde apotheek binnen wilde rollen stond er een man buiten bij die deur een peukje zware Brandaris te fabriceren. Hij zag blijkbaar een sprekende gelijkenis tussen mij en het rolstoelplaatje bij de deur, want nét op het moment dat ik met duizelingwekkende snelheid de draaideur in wilde vliegen drukte hij met zijn elleboog op het bewuste knoppie. Dus ik moest vól in de remmen om niet te pletter te slaan tegen het glaswerk. En vervolgens tergend langzaam door die deur heen. Wat een ellende, tegen de tijd dat ik eindelijk uit die draaideur kon verlaten was mijn broek uit de mode. Zó traag!

Bij het verlaten van het gebouw zag ik dat de sjekkiesman nog steeds buiten stond maar ik kon gelukkig ongezien met iemand mee naar buiten glippen.

Ik ga hier nou niet zitten bepleiten dat die knop eraf moet hé, begrijp me niet verkeerd. Er zijn ook zat mensen die hartstikke blij worden van een draaideur met een relaxt tempo. Maar ík ben er te onrustig voor. Dus een ander pictogrammetje d’rop stel ik voor. Schattig schildpadje doen? Of vindt u dat denigrerend?

BURUGO  

columns    facebook.com/burugocolumns

twitter   instagram

Meer lezen? Ga naar de webshop

boek burugo