Dikke Neus

Stel: U bent een meneer (niet zeuren dames, dat is even makkelijker voor het verhaal) en u beschikt over een buitenproportioneel reukorgaan. Ofwel – laten we er geen doekjes om winden – u hebt een dikke neus. Want dat waardeert men toch zo tegenwoordig? Dat iedereen precies zegt wat-ie denkt? Nou ik niet hoor, de mensen denken de gekste dingen kan ik u melden.

Op een mooie dag loopt u op een markt - een snuffelmarkt uiteraard -  met dat enorme gevaarte aan uw hoofd. Kinderen lopen lachend met u mee, terwijl ze olifanten imiteren, of vragen of ze even onder uw gezicht mogen schuilen als het regent. Volwassenen kijken vol verbazing maar wenden zich snel af als u ze in de gaten krijgt. ‘Kijk daar, ha ha ha, die meneer heeft een hele grote neus! Waarom heeft hij dat?’ vraagt een peuter aan zijn moeder. Niet wijzen Dieuwertje (of Bram als het om een meisje gaat) straks wordt-ie boos en zuigt hij je op met die afzuigkap van hem.

Een bijna nog mooiere dag: U loop over die zelfde markt en u beschikt nog steeds over die kolossale snufferd, maar alle andere mensen hebben óók zo’n gigantische kokkerd op hun gezicht. Sommigen zelfs nog groter dan die van u. Geen mens lacht u uit of kijkt u na, niemand wil onder u schuilen, en kinderen keuren u geen blik waardig als u voorbij snuffelt.  Terwijl u toch echt nog precies over dezelfde formidabele snuiter beschikt als voorheen.

De moraal van dit verhaal? Weet ik veel, zoek het zelf maar uit met uw dikke neus. Nee hoor, grapje. Lees voor de term ‘dikke neus’ of alle varianten daarop (was snotkoker al genoemd?) ‘Rolstoel’, en daar hebt u hem al, de moraal.

En verder geldt zéker ook voor rollers deze quote: ‘het leven is als een neus, je moet eruit halen wat er in zit’

BURUGO  

columns    facebook.com/burugocolumns

twitter   instagram

Meer lezen? Ga naar de webshop

boek burugo