De lamme helpt de blinde

Een vraag aan alle dwarsletische lezers onder u: Wie van jullie heeft er wel eens een  blinde geholpen? Eerlijk zeggen. Ik hoor niets dus waarschijnlijk niemand. Ik zeker niet in elk geval. Niet omdat ik zoiets niet iets voor een blind persoon zou willen of kunnen doen hoor, waar ziet u mij voor aan zeg! Maar het is er gewoon nooit van gekomen. Ik heb het heus wel geprobeerd, maar Stevie Wonder wilde pertinent geen pianoles van mij want hij kon het zelf allemaal wel (niets van terechtgekomen), en Vincent Bijlo heeft niet eens gereageerd op mijn aanbod voor het hem geven van een cursus columns schrijven. Rare jongens die gehandicapten!

Daarom vind ik het een raar gezegde ‘de lamme helpt de blinde’. Trouwens, waarom moet de lamme altijd weer de blinde helpen? De blinde kan toch ook wel een keer de handjes uit de mouwen steken? En waarmee moet ik dan helpen? De blinden die ik ken zijn helemaal niet hulpbehoevend!  Ooit heeft een blinde kennis mij een zetje gegeven op een steile heling, maar ja dat telt niet. Dat is net andersom.

Het is ook een rare ouwerwetse kreet eigenlijk. Tegenwoordig zouden we zeggen ‘de persoon met een dwarslaesie helpt het individu met een visuele beperking’

Want wie is er nu nog lam tegenwoordig? Kinderen van schapen ja, die zijn lam. Of mensen die heel erg geschrokken zijn, die zijn lam (of zich een hoedje). Dronkenlappen (dat zijn dronken mensen uit Lapland) zijn lam. En mensen die lendig zijn, die zijn ook lam (lamlendig, moet ik nou alles uitleggen?!).

Nu ik erover nadenk zijn er heel veel dingen lam: zakken, pekappen,  inaatvloeren, pionnen, sbouten, a’s. Maar ook aansteekv, grands, vleugel, en is, zijn lam.

Maar ik ben dat niet. Sodemieter op! Oeps, typte ik dat nou hardop? Sorry daarvoor, ik ben blijkbaar een beetje geagiteerd.

Maar niet Lam!

BURUGO

 

columns    facebook.com/burugocolumns

twitter   instagram

Meer lezen?

Bestel het boek ‘Burugo, vrolijke verhalen uit het leven van een rolstoelgebruiker’

Leden €4,-/Niet leden €8,- (incl. verzendkosten)

Ga naar de webshop.

boek burugo