Autorijden

De moderne roller rijdt zelf auto als het even kan. Althans deze wel. Dat is minder ingewikkeld dan je denkt hoor in mijn geval. Een rem en een gashendel aan de rechterzijde van het stuur en een kind kan de was doen. Er zijn wel wat bijkomstigheden die wat vindingrijkheid vereisen. De vorst bijvoorbeeld. En dan bedoel ik niet WimLex, maar een negatief saldo graden Celsius. Ik kom nooit met die krabber bij mijn voorruit dus ik zit een kwartier stationair wortel te schieten voor ik op pad kan.

 

Of tanken: Zit je naast je auto, slang d’r in, kun je niet bij de betaalautomaat. Net als bij de wasstraat. En als je het toch voor elkaar krijgt om deze in gang te zetten, denk dan niet ‘Als ik vlug in de auto klim dan red ik het wel voor de wasbeurt begint.’  Want die hotwax krijg je bijna niet uit je haar! Wel fijn dat ik ‘onderkant wassen’ gekozen heb. Mijn gehele onderzijde ruikt nu naar bloemetjes.

Parkeren, het bekendste probleem natuurlijk. ‘Daar zijn toch invalidenparkeerplaatsen voor?’ hoor ik u denken (denkt u wel vaker hardop?). En dat klopt, maar die zijn altijd bezet. Meestal door vuilcontainers, fietsenrekken of ander gespuis.

Aan autopech kun je beter ook niet beginnen, zeker niet naast zo’n geluidsscherm want die nooduitgangen zijn bedrempeld dus je zit op de vluchtstrook met gevaar voor eigen leven te wachten tot je een ons weegt. Uit verveling spuit ik dan meestal graffiti op zo’n geluidsscherm (aha, doe jij dat steeds! hoor ik u wederom denken) (u denkt nu nog hardopper!).

En hellingtrekken. Da’s ook onhandig. Hand één moet aan het stuur, met hand twee geef ik gas. Kan iemand mij vertellen met welk lichaamsdeel ik dan de handrem moet bedienen? (nee dáár lukt het niet mee, en stop nou-es met dat meedenken!). Met een combinatie van elleboog/rechterhand en een ontzettend moeilijk gezicht lukt het uiteindelijk wel maar eenvoudig is anders.

Maar ik zou wel graag het gezicht van de autodief willen zien als hij de opengebroken auto heeft gestart, weg wil rijden en dan constateert dat er geen pedalen zijn…

Burugo

boek burugo

columns      facebook.com/burugocolumns     twitter

Meer lezen?

Bestel het boek ‘Burugo, vrolijke verhalen uit het leven van een rolstoelgebruiker’

Leden €4,-/Niet leden €8,- (incl. verzendkosten)

Ga naar de webshop.