Anderhalve meter

De anderhalve meter regel heeft ook zijn voordelen. Als roller word je niet meer ongevraagd geduwd en betast door kranige ouwe mannetjes of kordate dames met kort haar. Ook niet door blonde dellen trouwens en helaas, maar dat gebeurt me sowieso veel minder de laatste tijd. In de supermarkt is het ook handig, want anderhalve meter is ongeveer mijn draaicirkel (als ik flink dronken ben).  Geen probleem dus so far. Tot ik vorige week het bord in de buurtsuper las waar op vermeld stond dat een wagentje verplicht was in de winkel.

Dat gaat uiteraard niet. Maar vóór ik de kans kreeg om eigenwijs te gaan vertellen dat ik altíjd een wagentje bij me heb kwam er al een medewerkster aangesneld die mij een mandje toeschoof. ‘We hebben heus wel aan u gedacht hoor’ klonk het vriendelijk.

In de supermarkt treedt een klein nadeel op, namelijk de koffiemelkpoeder want die staat op het bovenste schap. Gewoonlijk vraag ik dan een klant of een supermarktbewoner om het spul even aan te geven, maar dat kan nu even niet vanwege die anderhalve meter. En terwijl ik mijn best zat te doen om de melkpoeder uit het schap te kijken vroeg iemand pienter ‘Zal ik het even wat lager zetten? Dan kunt u het pakken’ Wat een vernuft, waarom kom ik daar zelf niet op?!

De diepvriesfriet ligt gelukkig laag genoeg, dus ik kan tevreden naar de kassa. Daarna nog even het mandje teruggeven aan die sympathieke vrouw.  ‘Zal ik een doosje pakken voor de friet?’, vraagt ze kijkend naar de diepvriespatat op mijn schoot, ‘anders krijgt u koude benen.’ ‘Hoeft niet hoor, ik voel mijn benen niet’ zeg ik naar waarheid.

‘O……..sorry, het spijt me heel erg.’ zegt ze zichtbaar geschrokken. Alsof het háár schuld is…

‘Dat hoeft helemaal niet hoor’ probeer ik nog snel.  ‘Ja, doet hoeft wél!’ reageert ze ontstemd, de arme stakker.  Nu ben ik bang dat ze zich rot voelt door mijn schuld. En dat heeft ze zeker niet verdiend.

Dus niet sip zijn hoor winkelmandjesmevrouw! Ik vond u juist zo lief…

BURUGO

columns    facebook.com/burugocolumns

twitter   instagram

Meer lezen?

Bestel het boek ‘Burugo, vrolijke verhalen uit het leven van een rolstoelgebruiker’

Leden €4,-/Niet leden €8,- (incl. verzendkosten)

Ga naar de webshop.

boek burugo