Afval scheiden

Ik ga scheiden. Mijn afval wel te verstaan. Wij zijn namelijk spontaan opeens milieubewust geworden. Nou ja spontaan… Ook een klein beetje omdat het moet van de gemeente, die het op haar beurt weer van de overheid moet omdat deze het van Europa moet vanwege het klimaat op de aarde en het universum in zijn geheel.

En ik vind het allemaal best hoor, maar wel een beetje lastig want een gedeelte van ons afval wordt nu niet meer netjes thuis opgehaald, maar dat moet je zelf wegbrengen naar een ondergrondse container. Gelukkig zit de ingang wel bovengronds maar het blijft lastig want het gaat hier vooral om het smerige afval zoals vieze etensresten (want wij houden van vies eten) en netjes opgeraapte hondenpoep, want dat moet ook al van de gemeente.

En dat is nog best lastig wegbrengen hoor, in een rolstoel, met daarin een zak, en die draagt dan weer een vuilniszak waar het vet aan alle kanten uit druipt.

garbage-bag-850874_1920

Dus probeer ik nu zoveel mogelijk afval te vermijden door voortaan netjes mijn bord leeg te eten, of als dat echt niet lukt, de hond vet te mesten, wat dan wél weer extra poep oplevert.

Ik weet niet hoe andere rollers in Europa dit aanpakken, maar ik vind er geen zak aan dat afvalgescheid. Ik heb thuis een complete milieustraat staan tegenwoordig, met allemaal kliko’s in verschillende kleuren! En ik begreep er eerst ook helemaal geen vuilniszak van.

Maar nu heb ik hem door, Eureka! Restafval moet namelijk in de restafvalbak, en groente, fruit en tuinafval  in de groente, fruit en tuinafval bak, enzovoorts. Het is eigenlijk heel simpel. Je neemt een product, zet er ‘bak’ achter, en dáár moet het dan in. Dus papier in de papierbak, glas in de glasbak, was in de wasbak kranten in de krantenbak en versnellingen in de versnellingsbak.

Dus waar laat je het appelge?

Precies, eet smakelijk.

BURUGO

columns    facebook.com/burugocolumns

twitter   instagram

Meer lezen?

Bestel het boek ‘Burugo, vrolijke verhalen uit het leven van een rolstoelgebruiker’

Leden €4,-/Niet leden €8,- (incl. verzendkosten)

Ga naar de webshop.

boek burugo