Sporten A tot Z

Hier vind je sporten die je ook met een beperking kunt beoefenen. Heb je interesse in een bepaalde sport, neem dan contact op met de bond of vereniging in dit overzicht.

Natuurlijk kun je ook met onze contactpersoon in je regio bellen. Telefoonnummers vind je hier.

Armworstelen

Armworstelen is een pure krachtsport die je zittend of staand kunt beoefenen. Het is een officiële sport, met twee scheidsrechters  en spelregels. Rolstoelgebruikers kunnen meedoen, maar armworstelen is absoluut niet speciaal voor gehandicapten. Uiteraard heb je een goede armfunctie nodig.

Meer informatie: Nederlandse armworstelbond.

Atletiek

De Atletiekunie telt op dit moment ongeveer 500 leden met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap, verspreid over 80 verschillende atletiekverenigingen. De atletiekunie streeft naar een zo’n breed mogelijk aanbod voor gehandicaptenatletiek door het hele land.

Meer informatie: Atletiekunie

Badminton

Badminton vanuit een rolstoel, kan dat wel? Ja! In veel sportzalen is het geen enkel probleem om het net te verlagen. Wel moet je een iets andere techniek leren en misschien heb je een verkort racket nodig. Service, clear en smash zijn ook in aangepaste vorm eenvoudig aan te leren.

Meer informatie: badminton Nederland.

Fitness

Fitness is een uitstekende manier om binnenshuis te kunnen bewegen en je lichaam soepel te houden.

APP

SCI-ex is een fitness App welke speciaal is ontwikkeld voor mensen met een dwarslaesie. Deze app is downloaden via Google play en de App store.

DVD

De fitness dvd voor rolstoelgebruikers is te bestellen in de DON webwinkel.

Fitness voor rolstoelgebruikers (DVD) DON leden

Golf

Wereldwijd spelen gehandicapten in club- en wedstrijdverband golf, met grote nationale kampioenschappen in Australië, Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De regels zijn de officiële golfregels, met een onderscheid tussen golfers die een arm of been missen, rolstoelgolfers en blinde golfers.

meer informatie: NGF.

Handbiken

Een wereldwijd beoefende rolstoelsport welke op verschillende niveau’s kan worden beoefend. De ‘Road Racers Club Nederland’ organiseert/coördineert samen met de KNWU wedstrijden. Info: handbiken

Bedrijven die service verlenen en/of handbikes verkopen:

Double Performance

Elan ligfietsen

Revproducten

Frontline

TNS Rijen

USVA bikes

Welzorg actief

Handbiken op de Kaunertalergletscherstrasse tijdens de handbikebattle

Handbiken op de Kaunertalergletscherstrasse tijdens de handbikebattle

Indoor skydiving

Bij Indoor Skydiving centrum AirSpace kun je met een functiebeperking onder begeleiding skydiven. Er is een aangepast toilet aanwezig.

Meer info op www.airspace.be

Paardensport

Een dwarslaesie hoeft je er niet van te weerhouden om paard te rijden. Met een speciaal zadel kun je met een (mak) paard binnen of buiten rondrijden. Het springen zit er meestal niet meer in. Heb je een zeer zware lichamelijke beperking? Dan kun je je op een ‘huifbed’ laten rondrijden. Dit is een hoge kar op de ruggen van twee pony’s waarop je heerlijk ligt te ‘schommelen’.

Stichting CAP

Stichting CAP bevordert paardrijden voor mensen met een handicap. De stichting is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de Maartenshoeve en manege de Winckelsteegh in Nijmegen. Door de maneges samen te brengen onder één overkoepelende stichting, ontstaat het eerste regionale expertisecentrum voor aangepast paardrijden in Gelderland. Zowel de Maartenshoeve als manege de Winckelsteegh hebben door het oprichten van de nieuwe stichting hun aanbod  kunnen uitbreiden.

FPG

De Federatie Paardrijden Gehandicapten, FPG, is de Nederlandse vereniging voor paardrijden door mensen met een beperking. De FPG heeft in heel Nederland ruim 60 lidstichtingen en verenigingen.

Para-Agility

Agility is een behendigheidssport voor baas en hond die ook vanuit een rolstoel goed te beoefenen is.

Meer informatie: para-agility.

Paragliding

Maurik Paragliding heeft zich in Nederland gespecialiseerd in het maken van tandemvluchten met mensen met een lichamelijke beperking. De meeste gasten die wij ontvangen, hebben een hoge of lage laesie.

Wij zijn te bereiken via email  of telefonisch op 085-0495569. Of kom een keer langs op een van onze liervelde.

 

Roeien

Roeien is een zeer geschikte sport voor vrijwel iedereen met een beperking, omdat het zittend wordt uitgevoerd en er sprake is van een vloeiende beweging zonder echte piekbelasting.

Er zijn in Nederland ruim 50 roeiverenigingen waar roeien met een beperking mogelijk is.

Meer informatie: Koninklijke Nederlandse Roeibond

Rolstoelbasketball

Rolstoelbasketball is onder jongeren de populairste gehandicaptensport. Deze sport vereist een volledige beheersing van de rolstoel, samenwerking en teamgeest. De spelregels zijn min of meer gelijk aan het ‘normale’ basketball, de hoogte van de basket is aan te passen aan het teamniveau.

Meer informatie: Nederlandse basketball bond.

Rolstoelrugby

Kan jij tegen een stootje? Dan is rolstoelrugby misschien iets voor jou. Op de website rolstoelrugby.nl vind je alle informatie over rolstoelrugby, spelregels, verenigingen, clinics, de nationale en internationale kalender, nuttige links, nieuws over het nationale team en nog veel meer.

Rolstoeltennis

Rolstoeltennis vergt enige rolstoelvaardigheden, maar levert je wel veel kracht, conditie en coördinatie op. Voor deze sport zijn speciale lichte, wendbare sportrolstoelen ontwikkeld. Heb je een beperkte arm- en handfunctie? Dan kun je tennissen onder de noemer ‘quad tennis’. Dan wordt het racket vastgetapet aan je hand of onderarm.

Meer informatie: KNLTB

Schaken

Schaken kan vrijwel iedereen, ook met een beperkte handfunctie. Informeer wel bij de vereniging naar de toegankelijkheid van het clubgebouw.

Meer informatie: Nederlandse schaakbond.

Skiën/Snowboarden

Skiën met een dwarslaesie kan prima in de vorm van zitskiën. De Stichting  gehandicapten op ski’s organiseren lessen en andere activiteiten op zitski’s en snowboards.

Ook vind je veel informatie op de website van de Vereniging van gehandicapte wintersporters.

 

Sportduiken

De IAHD (International Association for Handicapped Divers) helpt mensen met een lichamelijke handicap bij het leren duiken. Met sportduiken kun je onder meer je gevoel voor coördinatie en flexibiliteit én de conditie van je spieren verbeteren. Om te zien of de duiksport iets voor jou is, organiseert de IAHD kennismakingsduiken.

Meer informatie: IAHD.

Sportschieten

Sportschieten is onderverdeeld in geweer- en pistoolschieten. Om een van de twee te kunnen doen, moet je minimaal één arm en hand goed kunnen gebruiken. Met eventuele aanpassingen kun je vanuit diverse houdingen schieten, zoals zittend vanuit je rolstoel, staand, knielend of liggend. Bij veel schietverenigingen kun je gewoon langskomen om te kijken of het schieten eens te proberen.

Meer informatie: gehandicaptensport.nl.

Tafeltennis

Tafeltennis is prima vanuit uw rolstoel te spelen. De ontwikkelingen van deze aangepaste sport zijn zelfs zodanig, dat mensen in een rolstoel niet meer per definitie minder goed zijn dan staande spelers.

Meer informatie: NTTB.

Vechtsporten

De naam van de gym geeft al aan dat dit een sportschool is waar echt iedereen welkom is. Mensen met en zonder beperking, lesbisch, homo, transgender of biseksueel, man, vrouw, kind, ongeacht ras of huidskleur.

Er wordt les gegeven in verschillende conditie- en vechtsporten o.a. boksen, bokszak training (heren en ladies only), muay thai / kickboksen, zelfverdediging, wushu, Taichi, cross fit, dames kracht en conditie training. Naast groepslessen is het ook mogelijk om personal training te krijgen.

Ga voor meer informatie naar No limits Gym.

Watersport

Lees alles over watersport in dit rapport, gemaakt door de universiteit van Wageningen.
De meerwaarde van watersportactiviteiten voor mensen met een beperking.

Wheelchairrugby

Heb je een motorische handicap aan benen én armen (bijvoorbeeld door een cervicale dwarslaesie), dan is wheelchairrugby misschien een geschikte teamsport voor jou. Deze sport kent invloeden uit basketbal, ijshockey en rugby, en is een zeer spectaculaire paralympische sport.

Meer informatie: www.wheelchairrugby.nl.

Een korte impressie:

Zeilen

Stichting Sailability Nederland maakt het mogelijk het water op te gaan en (zelfstandig) te gaan zeilen! Dit volgens het principe: Zeilen is mogelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd en lichamelijke beperking. Sailability Nederland organiseert op 8 lokaties zeildagen.

 Sailability.

stichtingsailability-nederland (pdf)

Zitvolleybal

Net als bij badminton wordt bij zitvolleybal het net lager gezet en gelden er iets andere regels. Wil je in teamverband sporten, dan is zitvolleybal een goede keus.

Meer informatie: nevobo.

Zwemmen

Zwemmen is een van de weinige sporten waarbij je je zonder hulpmiddelen vrij kunt bewegen. Het enige hulpmiddel dat je nodig hebt, is een badlift om in het zwembad te komen. Kies bij voorkeur een zwembad met iets warmer water dan normaal (circa 32 graden), dit maakt het zwemmen aangenamer. Informeer bij je gemeente naar de aangepaste zwembaden bij jou in de buurt.