Auto- en motorrijden

Hier vind je informatie over wat er bij komt kijken als je weer zelfstandig auto- of motor wilt rijden. In binnen -en buitenland zijn aangepaste parkeerplaatsen te vinden waar je met een Gehandicaptenparkeerkaart vaak gratis kunt parkeren op openbare parkeerplaatsen.

Motorrijders vinden veel informatie bij de projectgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten.

Rijbewijs halen

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) geeft informatie  over hoe je je rijbewijs kunt halen of kunt behouden als je rijvaardigheid door een handicap is verminderd. Je vind deze op de site Rijbewijs met handicap of beperking.
Op je nieuwe rijbewijs wordt aan de hand van een cijfercode vermeld met welke aanpassingen en hulpmiddelen je geacht wordt de auto of motor te besturen.

Geïnteresseerd in motorrijden? Motor Mobiliteit voor Gehandicapten (MmvG) begeleidt mensen met functiebeperkingen bij het behalen van het motorrijbewijs en het motorrijden zelf.

Wegenbelasting

Je betaalt wegenbelasting naar het gewicht op het kentekenbewijs (het gewicht van de auto, inclusief aanpassing). Maar over het extra gewicht van de aanpassing hoef je geen wegenbelasting te betalen. Informatie over vermindering van de wegenbelasting i.v.m. het gewicht van de aanpassing vind je bij de belastingdienst onder de titel  Ik doe aanpassingen aan mijn auto.

Vrijstelling BPM

Als je voor je vervoer gebruik maakt van een bestelauto met een grijs kenteken dan kun je onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld worden van de ‘Belasting van personenauto’s en motorrijwielen’ (BPM). Je garage kan je meer informatie geven over de inrichtingseisen.

Aangepaste auto huren

Enkele verhuurders van aangepaste Auto’s:

Zonnebloemauto

 

 

Auto-aanpassingen

Mensen met een dwarslaesie kunnen door enkele aanpassingen aan de auto hun mobiliteit vaak behouden. Gespecialiseerde bedrijven, aangesloten bij Auto Aanpassers Nederland (AAN) kunnen auto’s naar vele wensen aanpassen.

Diverse automerken hebben een breed assortiment aanpassingen voor hun auto’s. Variërend van eenvoudige hulpmiddelen die het in- en uitstappen vergemakkelijken tot speciale remsystemen, stuursystemen en bedieningsinstrumenten. Informeer bij je autodealer naar de mogelijkheden.

Gehandicapten parkeerkaart

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je gratis parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in de openbare ruimte. De kaart is maximaal 5 jaar geldig, persoonsgebonden en niet gekoppeld aan een kenteken. De kaart is ook geldig in de meeste Europese landen. Je moet je wel aan de parkeerregels houden die daar gelden. Een gehandicaptenparkeerkaart vraag je aan bij je gemeente.

Er bestaan 4 soorten parkeerkaarten:

  • Bestuurderskaart, als je zelf een auto bestuurt
  • Passagierskaart, als je reist als bijrijder
  • Een combinatie van een bestuurders- en passagierskaart
  • Instellingenkaart, voor het vervoer van gehandicapte bewoners van een instelling

Voorwaarden bestuurderskaart en passagierskaart

Je komt voor een gehandicaptenparkeerkaart in aanmerking als je voldoet aan de criteria die zijn vastgelegd in de  Deze zijn vastgelegd in de landelijke regeling Gehandicaptenparkeerkaart

gehandicaptenparkeerkaart

Parkeren met een Gehandicaptenparkeerkaart

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je op een algemene gehandicaptenparkeerplaats in de openbare ruimte gratis  parkeren. Daarnaast mag je parkeren op plaatsen waar het bord ‘Verboden te parkeren’ staat. Elke gemeente mag zelf de parkeerregels voor het parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart vaststellen en handhaven. Een landelijk overzicht van de regels per gemeente wordt door de politie bijgehouden. Raadpleeg deze voordat je op stap gaat.

Dit zijn de belangrijkste regels:

  • Algemene gehandicaptenparkeerplaats 

Je herkent een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan een blauw verkeersbord met een witte P en een wit rolstoelsymbool. Bij het verkeersbord kan op de bestrating een groot wit kruis staan. Alleen voertuigen met een gehandicaptenparkeerkaart mogen hier parkeren.

bord gehandicaptenparkeerplaats

 

  • Gehandicaptenparkeerplaats met parkeerschijf

Bij een gehandicaptenparkeerplaats kan een bord staan met een maximale parkeerduur. Je moet dan een parkeerschijf gebruiken. Gehandicaptenparkeerplaatsen voor een maximaal aantal uren hoeven geen blauwe streep te hebben.

parkeerschijf

  • Gewone parkeerplaats bij parkeermeter

Soms kun je met je gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. Dit kan in ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten. In de andere gemeenten moet je dus wel betalen bij een parkeermeter of een automaat. Voor de regels hierover kun je contact opnemen met de gemeente of de lokale dienst parkeerbeheer.

  • Parkeren bij een parkeerverbod

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je parkeren op plaatsen waar het bord ‘Verboden te parkeren’ staat. Omdat je hier maximaal 3 uur mag staan, moet je een parkeerschijf gebruiken. Dit is uitsluitend toegestaan als het parkeren rechtstreeks verband houdt met het vervoer van een gehandicapte.

N.B. deze regels zijn niet. van toepassing op parkeergarages en bewaakte parkeerterreinen met slagbomen. Je betaalt daar ook voor een gehandicaptenparkeerplaats het vastgestelde tarief voor het parkeren.

Bron: Rijksoverheid

 

Tanken

Met de app FuelService kunnen bestuurders met een beperking eenvoudig hulp regelen bij het tanken. “FuelService is simpel in gebruik, zowel voor bestuurders als voor tankstations”, zegt Corinne Jeanmaire, initiatiefneemster van FuelService in Nederland en zelf rolstoelgebruiker.

FuelService is bedacht door bestuurders die niet meer met hun gehandicaptenkaart wilden zwaaien of claxonneren in de hoop hulp te krijgen bij het tanken. “Om te voorkomen dat je voor niets rijdt, kun je met de app vooraf checken welk benzinestation je kan helpen. Daarnaast kun je bij aankomst melden bij welke pomp je geholpen wilt worden.”

250 Nederlandse Shell-stations
FuelService ging van start in Groot-Brittannië. Inmiddels zijn daar al 2.000 tankstations aangesloten (Shell, Sainsbury’s, BP, Texaco, Jet). Shell heeft zich als eerste Nederlands energiebedrijf aan de app verbonden. Op dit moment zijn 250 tankstations in de app te vinden.

Oproep andere oliemaatschappijen
Otwin van Dijk, oud-Tweede-Kamerlid en voorzitter van Stichting Keurmerk voor Toegankelijkheid over de nieuwe app: “FuelService draagt op een slimme en praktische manier bij aan de oplossing van een van de grootste uitdagingen voor gehandicapte autobestuurders. We roepen andere oliemaatschappijen op zich bij dit initiatief aan te sluiten. Toegankelijkheid moet de norm worden, ook bij tankstations!”. Ieder(in) sluit zich bij deze oproep aan.

Gratis
De app is gratis. Informatie en korte video over fuelService op de website van Shell. Klik hier.
Zie ook de website van fuelService.
Download de app hier (IOS, Android, Windows).

BRON:Ieder(in)

Vrijstellingen en ontheffingen milieuzones Nederland

Het kan zijn dat je geen toegang hebt tot milieuzones met een dieselvoertuig, omdat het voertuig een te lage emissieklasse heeft. Maar soms worden er aan de hand van het kenteken uitzonderingen gemaakt. We hebben het dan over vrijstellingen en ontheffingen. Een vrijstelling krijg je automatisch. Een ontheffing moet je aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling of ontheffing, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Aangepaste auto’s en busjes voor gehandicaptenvervoer zijn vrijgesteld als ze duidelijk als zodanig herkenbaar zijn. Denk aan de GPK!

Let op!
Vrijstellingen en ontheffingen gelden op het moment dat gemeenten met een milieuzone de nieuwe regels hebben toegepast. Dit gebeurt in de loop van 2020, en uiterlijk op 29 oktober 2020. Tot die tijd gelden de lokale regels.

Kijk hier voor meer informatie.